Bankalarının karı yüzde 90 oranda faiz gelirleridir. Bankalar halka kredi verebilmek için, merkez bankasından ama en çok halktan borçlanırlar. Halkımızın önemli bir kısmı, birikimlerini banka faizine yani mevduata yatırarak yatırım yaparlar.
Read moreBanka parayı ne yapar?
Bankalar topladıkları mevduatın bir bölümünü nakit olarak tutar, bir bölümünü teminat olarak Merkez Bankası’na yatırır. Kalanını kullanır. Bankalar şubat sonunda mevduatın yüzde 79’unu krediye dönüştürmüş durumda. – Bankalar sadece reel sektöre kredi vermiyor.
Read moreKaydi para kim tarafından yaratılır?
Kaydi para , ya da bir diğer ifadeyle mevduat parası, temel olarak bankalar tarafından yaratılan paraya denmektedir. Bankalar ve finansal kuruluşlar nezdinde üzerine çek yazılabilen vadesiz mevduat olarak tanımlanabilir.
Read moreMevduat kabul eden kurumlar nelerdir?
Bankalar mevduat kabul eden en büyük finansal kurumlardır. Geleneksel anlamda ticari bankalar işletmelere çalışma sermayesi sağlamak amacıyla ticari ve bireysel mevduat toplarlar. Günümüzde ise bankaların işlemleri ve hizmetleri çeşitlenerek çok daha geniş bir alanı kapsamaktadır.
Read moreDoğrudan Finanslama kurumları nelerdir?
Ticaret bankaları, sigorta şirketleri, menkul kıymet yatırım fonları, menkul kıymet yatırım ortaklıkları, finansal kiralama şirketleri, tüketici finansman şirketleri, emeklilik fonları ve faktöring şirketleri dolaylı finansmana aracılık eden finansal kurumlara örnek olarak verilebilir.
Read moreBankaların fonksiyonları nelerdir?
İşlevleri
Read moreBankalar parayı nereden bulur?
Yüzde 35-40 yabancı para Yüzde 50’si mevduat. Bankaların toplam kaynaklarının yüzde 23’e yakınını ise küresel piyasalardan buldukları paralar oluşturuyor. Bankalar işte bu değişik kaynaklardan temin ettikleri 1.8 trilyon TL kaynağın yüzde 60’ının üzerindeki bölümünü kredi olarak ekonomiye akıtıyorlar.
Read more