Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 266).
Read moreKimler zekât verecek kadar zengin sayılır?
Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır . Böyle bir kişi, zekât veya sadaka alamayacağı gibi; sadaka -i fıtır vermek ve kurban kesmekle de yükümlü olur.
Read moreZekât vermek için gereken şartlar nelerdir?
Zekatın farz olması için bir takım şartlar var. Bunlar; Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ermek ve hür olmak, hükmen artırıcı yani kazanç sağlayıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olmak.
Read moreZekât kaç yaşında farz olur?
Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür.
Read moreNamaz kılmayan birine zekât verilir mi?
Emekli müftü Yusuf Kavaklı, katıldığı bir televizyon kanalının sahur programında, “Namaz kılmayana , oruç tutmayana, gayrimüslime fitre ve zekât verilmez ” dedi.
Read moreÜniversite okuyan kardeşe zekât verilir mi?
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir . Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293).
Read moreBuluğa ermemiş çocuğa zekât verilir mi?
Akıllı olmayan ve büluğ çağına ermemiş olan kişiler, dinen mükellef olmadıklarından zekât ile sorumlu değildirler. Ancak, zenginlerin malında fakirlerin hakkı olduğu için, zengin olan çocuk ve deliler kendileri mükellef olmasa da, veli veya vasilerince bunların mallarından zekât verilmelidir.
Read more