Faydanın ölçülebileceğini savunan iktisatçılar (kardinal faydacılar), her mal ya da mal grubunun sağlamış olduğu faydanın teorik bir fayda birimiyle ölçülebileceğini ileri sürerler. Bu teorik ölçü birimini “Util” olarak adlandırırlar.
Read moreTüketici kuramı nedir?
Tüketici Kuramına Giriş Talebin oluşmasında tüketici davranışı, arzın oluşmasında firma davranışı etkilidir. Tüketici davranışı azalan marjinal fayda teorisine, firma davranışı ise artan marjinal maliyet teorisine dayanır.
Read moreTüketici dengesi nasıl sağlanır?
Belirli bir geliri olan tüketici toplam faydasını maksimum yapacak mal veya hizmet bileşimini satın aldığında dengeye gelecektir. Tüketici dengesi ; herhangi bir farksızlık eğrisinin bütçe doğrusuna teğet olduğu noktada sağlanır . Bu noktada tüketici maksimum fayda sağlar.
Read moreKardinal fayda teorisinde tüketici dengesini sağlayan koşullar nelerdir?
Örneğin X malının fiyatı 10 Tl , alınan son birimin marjinal faydası da 20 br ise bu durumda X malı için harcanan son liranın sağladığı marjinal fayda ; 20/10=2 olacaktır. Tüm mallar için (sepetin içerisindeki) bu oranın eşit olduğu durum, kardinal fayda teorisinde tüketici dengesini verecektir.
Read moreKardinalist fayda yaklaşımı nedir?
Kardinal Fayda Teorisi, mikroiktisatta, tüketici dengesi analizi için geliştirilmiş analizlerden birisidir. Ordinal Fayda Teorisinden temel farkı, faydanın ölçülebilir olduğu varsayımına dayanmasıdır.
Read moreFaydanın ölçülebilirliği nedir?
Faydanın bir fayda ölçüsü ile ölçülemeyeceğini savunan görüştür. Kardinal fayda teorisi faydanın ölçülebilirliğini savunurken ordinal fayda teorisi ise faydanın birim olarak hesaplanamayacağını fakat mal ve hizmetlerden elde edilen faydanın sıralanabileceğini savunmaktadır.
Read moreOrdinaller kimlerdir?
Faydanın ölçülemeyeceğini savunan iktisatçılar (ordinal faydacılar), mal ya da mal gruplarının sağlamış olduğu faydanın teorik bir fayda birimiyle ölçülemeyeceğini savunurlar.
Read more