Dinde ihtikâr nedir ? Bir mala veya ürüne ihtiyaç duyulduğu vakitlerde tacirlerin söz konusu malı veya ürünü stoklayıp saklaması ve malların karaborsaya düşerek daha fazla değer kazanması için yaptıkları hapsetme işine “ihtikar ” adı verilir. İhtikar , dinen caiz değildir. Hükmü ise şer’an haramdır.
Read moreIntikâr ne demek?
İntikâr , insanların ihtiyacı olan yiyecek maddelerini toplamak, fırsat bulunca pahalı fiatla satmak gayesiyle malı elde tutmak, gizlemektir. Bu ise, dînen günah, kanunen yasaktır.
Read moreİhtikâr haram mı?
Mâlikîler, Hanbelîler, Zâhirîler, Zeydîler, İbâzîler ve Şâfiîler’in çoğunluğu ile İmâmiyye’nin meşhur olan görüşüne göre ihtikâr haramdır .
Read moreArapçada ihtikâr ne demek?
Ihtikâr kelimesi Türkçe’de “istifçilik yapma, piyasada tekelleşme, haksız kazanç sağlama” anlamına gelir. Arapça ḥkr kökünden gelen iḥtikār إحتكار z “istifçilik yapma, piyasada tekelleşme, haksız kazanç sağlama” sözcüğünden alıntıdır.
Read moreIslam dini hangi yollardan mülk edilmeyi yasaklamıştır?
İslâm hukuku fâiz, ihtikâr, rüşvet, kumar, hırsızlık, gasp, aldatma gibi gayri meşru yollarla mülk edinmeyi yasakladığı gibi içki, domuz, murdar hayvan eti gibi mallara Müslümanların sahip olmalarını caiz görmemiştir. Aynı zamanda ipek, altın ve gümüşün kullanımına da bazı sınırlamalar getirmiştir.
Read moreIslam dininin meşru ve helal kabul ettiği kazanç yollarından biri nedir?
Peygamber bir hadiste, “Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir şey yemiş değildir” (Buhârî, “Büyû'”, 15; “Enbiyâ”, 37) buyurmuş, kendisine en temiz kazancın ne olduğu sorulduğunda da, “Kişinin kendi elinin emeği, bir de dürüst ticaretin kazancı ” (Müsned, IV, 141) cevabını vermiştir.12 Mar 2019
Read more