Mal alınırken satıcıya ödenen fiyata “alış fiyatı” denir. Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyata “maliyet (maloluş) fiyatı” denir.
Read moreYüzde kaç arttı?
Yüzde artış, bir sayıyı %X miktarı kadar artırmak anlamına gelir. Örneğin; A sayısı 100 olsun, A sayısını %25 kadar kadar artırmak şu formül ile hesaplanabilir: A+(A*25)/100 formülü kullanılır. Yani, 100+(100*25)/100=125 olur.
Read moreZarar hesabı nasıl yapılır?
Zarar nasıl hesaplanır? Maliyet tutarından gelir tutarının çıkarılmasıyla kayıp tutarı elde edilmektedir. Örnek olarak alış tutarı 500 TL olan bir malın satış tutarı 400 TL ise bu satıştan meydana gelen zarar 500 – 400 = 100 TL olarak hesaplanacaktır.
Read moreYüzde kar zarar nedir?
%Kar oranı.100’e esit olacak bu degere kar yüzdesi, %Zarar oranı.100’e esit olan bu degere de zarar yüzdesi adını verecegiz. Bu degerler yüzde karı veya yüzde zararı olarak da bilinir. 5/20 = 1/4’tür.
Read moreYuzde onu nasıl hesaplanır?
Peki Yüzde nasıl hesaplanır ? Bir sayının yüzde X`i hesaplanacaksa sayı önce 100e bölünür, daha sonra X ile çarpılarak %X`si bulunur .
Read moreÜrün maliyet hesaplama nasıl yapılır?
Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu. Bir de ürün üzerinde direk olarak çalışmayıp da olmazsa olmaz yönetim maliyetleri var. 2 yönetici ve bir de çaycı. Bu arkadaşlar da ayda giydirilmiş olarak toplam = 15200 TL alıyorlar diyelim.
Read moreMaliyet ve satış hesapları nelerdir?
Satış fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır. Alış fiyatı: Alınan mal için satıcıya ödenen fiyata, alış fiyatı denir. Maliyet fiyatı: Alınan malın alış fiyatına, mal satılıncaya kadar yapılan masrafların eklenmesi suretiyle elde edilen fiyatıdır.
Read more