Ticaret alanında faaliyet gösteren bir işletmeye sermaye koymak yoluyla sermayesine ortak olma Müşareke (Kâr /Zarar Ortaklığı ) olarak tanımlanmaktadır.
Read moreBankaların kâr payı caiz mi?
Banka yetkililerine de sordum. Doğruymuş Diyanet ”…Mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır”diyor. Ziraat Katılım fetvacıları ise ”faiz” özür ”kar payı ”dinen caiz !
Read morePara verip kâr payı almak caiz mi?
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.
Read moreMurabaha sistemi caiz mi?
Yapım aşamasındaki varlıkların, bitirilmesi planlanan halleri üzerinden satımı için eser sözleşmesi (istisna’ akdi) kullanılabilir. Her birinin satışa konu olması caiz olan birden çok malın tek akitle satılması caiz olduğu gibi toplu olarak tek bir murâbaha akdine konu edilmesi de caizdir .
Read moreZiraat Katılım bankaları caiz mi?
Dr. Necmettin Kızılkaya’dan oluşan Ziraat Katılım Danışma Komitesi, konuyla ilgili şu sonuca vardı: “Kur korumalı TL katılma hesapları”, karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları’na uygun görülmüştür.”30 Ara 2021
Read moreYatırım hesabı açmak caiz mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: ” Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Read moreDevlet bankasına para yatırmak caiz mi?
“Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” diyen Diyanet, “Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Read more