Kamu kesiminin büyüklüğü çoğunlukla kamu giderlerinin ya da kamu gelirlerinin dikkate alınmasıyla ölçülür. Bu değerler tek başlarına bir ölçü olarak kabul edildikleri gibi, genellikle gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranlanarak daha gerçekçi bir ölçü haline getirilirler.
Read moreKamu kesiminin ekonomi içindeki büyüklüğünü gösteren oran nedir?
Kamu ekonomisinin büyüklüğü genel olarak, kamu kesimini temsil eden kurum ve kuruluşların yapmış oldukları harcamaların gayrisafi milli hasılaya oranlanmasıyla hesaplanmaktadır. Yani, toplam kamu harcamaları gayrisafi milli hasılaya oranlandığında bir ekonomideki kamu kesiminin büyüklüğü ortaya çıkabilmektedir.
Read moreKamu harcamaları nasıl finanse edilir?
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda yapılan tanımlama dikkate alındığında, kamu harcamaları iki şekilde gerçekleştirilir: 1- Mal ve hizmet alımı yoluyla doğrudan harcama 2- İskonto yoluyla gelirlerden vazgeçilmesi. Kamu harcamaları önemli ölçüde vergilerle finanse edilir .
Read moreKamu harcamaları sınıflandırmaları nelerdir?
2- FONKSİYONEL (İŞLEVSEL) SINIFLANDIRMA: Harcamaların hizmet türüne göre (Genel, Sosyal, Ekonomik hizmetler) ayrılması, – Genel hizmetler: Yasama, yürütme, yargı, savunma hizm.. – Sosyal hizmetler: Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik.. – Ekonomik hizmetler: Altyapı, ulaştırma, enerji, haberleşme..
Read moreKamu kesimi ekonomisi nedir?
Kamu ekonomisi , kamusal malların üretimi ve finansmanı anlamına gelmekte olup, İktisat biliminin spesifik bir alt dalıdır. Kamu ekonomisi , Pigou’nun (1920) yılında kaleme aldığı Refah Ekonomisi adlı eserinden sonra ortaya çıkmış bir daldır. Bu dalın ülkemizdeki karşılığı Maliye bilimidir.
Read moreKamu kesimi ne demek?
Devlet eliyle yürütülen ekonomik işlerin bütünü, kamu sektörü. Genel devlet ve kamu iktisadi teşebbüslerinden oluşan kesim .
Read more