Buna göre, Türk kamu kesimi genel yönetim kurumları ve kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT’ler) olarak iki ana kısımdan oluşmaktadır. Genel yönetim kurumları içerisindeyse ağırlık genel bütçeli kurumlar, özel bütçeli kurumlar ve düzenleyici ve denetleyici kurumların toplamından oluşan merkezi yönetim kurumlarındadır.
Read moreDevlet hangi nedenlerle piyasaya müdahale eder?
Sanayileşmiş ülkelerde devlet piyasalara genellikle rekabet koşullarını sağlamak, bu koşulların kötü kullanılmasından doğabilecek iktisadî ve toplumsal sakıncaları önlemek için müdahale eder .
Read moreKamu maliyesinin tanımı ve konusu nedir?
Maliye, kamu maliyesi , veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır. Kamu maliyesi , devletin gelirlerinin ve harcamalarının ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini incelemektedir.
Read moreKamu ekonomisi dışsallık nedir?
Dışsallık , mal ve hizmetlerin üretim veya tüketiminin, diğer kişilere maliyet (negatif dışsallık ) veya yarar (pozitif dışsallık ) getirdiği durumları ifade etmektedir. Piyasa aksaklıklarından biri olan ve etkinsizlik yaratan dışsallıklar , sunulmakta olan mal ve hizmetlerin fiyatlarına yansımayabilir.
Read moreKamu kesimi ekonomisi nedir?
Kamu ekonomisi , kamusal malların üretimi ve finansmanı anlamına gelmekte olup, İktisat biliminin spesifik bir alt dalıdır. Kamu ekonomisi , Pigou’nun (1920) yılında kaleme aldığı Refah Ekonomisi adlı eserinden sonra ortaya çıkmış bir daldır. Bu dalın ülkemizdeki karşılığı Maliye bilimidir.
Read moreKamu kesimi ne demek?
Devlet eliyle yürütülen ekonomik işlerin bütünü, kamu sektörü. Genel devlet ve kamu iktisadi teşebbüslerinden oluşan kesim .
Read moreDevletin ekonomiye müdahale nedenleri nelerdir?
Sanayileşmiş ülkelerde devlet piyasalara genellikle rekabet koşullarını sağlamak, bu koşulların kötü kullanılmasından doğabilecek iktisadî ve toplumsal sakıncaları önlemek için müdahale eder .
Read more