Ekonomik müdahalecilik (ekonomik devletçilik, devlet müdahalesi veya entervansiyonizm olarak da adlandırılır), piyasa başarısızlıklarını düzeltmek ve halkın genel refahını artırmak için hükûmetin piyasa sürecine müdahalesini destekleyen bir ekonomi politikasıdır.
Read moreKamu ekonomisinin büyüklüğü nasıl hesaplanır?
Kamu ekonomisinin büyüklüğü genel olarak, kamu kesimini temsil eden kurum ve kuruluşların yapmış oldukları harcamaların gayrisafi milli hasılaya oranlanmasıyla hesaplanmaktadır. Yani, toplam kamu harcamaları gayrisafi milli hasılaya oranlandığında bir ekonomideki kamu kesiminin büyüklüğü ortaya çıkabilmektedir.
Read moreKamu ekonomisi alanı nasıl bir çalışma alanıdır?
Kamu ekonomisi özünde devletin ekonomiyle ilişkisini inceleyen bir inceleme alanıdır . Bu bağlamda, kamu ekonomisi temel olarak devlet politikalarının ekonomiyi nasıl etkilediğini ve bu politikaların belirli amaçlara ulaşmak için nasıl tasarlanması gerektiğini araştırır.
Read moreEkonomik Kamu Düzeni nedir?
Ekonomik kamu düzeni , ekonomik ilişkilerin güven ve düzen içerisinde bulunması durumu olarak tanımlanmaktadır.
Read moreKamu ekonomisinin konusu nedir?
Devletin mali boyutu önemli tutarlara ulaşan ekonomik faaliyetleri kamu ekonomisinin inceleme konusunu oluşturur. Ulusal ekonominin kamusal mal ve hizmetlerin üretim ve tüketimi ile ilgili olarak faaliyette bulunan kesimidir. Kamu ekonomisinin de kendine özgü bir işleyiş süreci ve buna dair kural ve ilkeleri vardır.
Read moreMilli ekonomi içerisinde kamu kesiminin payı hangi kriterlere bakılarak ölçülmektedir?
Kamu kesiminin ekonomideki payı aşağıdaki yöntemlerle ölçülebilir. Bu Yöntemler; Toplam Kamu Harcamaları/ GSYİH, Toplam Kamu Gelirleri /GSYİH, Toplam Vergi Gelirleri / GSYİH, Toplam Nüfus / Toplam kamu İstihdamı ve Toplam kamu istihdamı / Toplam istihdam oranlaması kullanılarak ölçülmektedir .
Read moreKamu ekonomisi kavramı nedir?
Kamu ekonomisi , kamusal malların üretimi ve finansmanı anlamına gelmekte olup, İktisat biliminin spesifik bir alt dalıdır. Kamu ekonomisi , Pigou’nun (1920) yılında kaleme aldığı Refah Ekonomisi adlı eserinden sonra ortaya çıkmış bir daldır. Bu dalın ülkemizdeki karşılığı Maliye bilimidir.
Read more