Özel kesimde eğer tam rekabet koşulları mevcutsa, neyin, ne kadar üretileceğine piyasa karar verir. • Özel ekonomide üreticiler kâr maksimizasyonunu, tüketiciler ise fayda maksimizasyonunu amaçlar. • Özel kesimde tüketiciler, piyasaya satın alma güçleri oranında egemendirler. … Özel ekonomi bedavacılığı kabul etmez.
Read moreTürkiye’de kamu kesimi nedir?
Buna göre, Türk kamu kesimi genel yönetim kurumları ve kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT’ler) olarak iki ana kısımdan oluşmaktadır. Genel yönetim kurumları içerisindeyse ağırlık genel bütçeli kurumlar, özel bütçeli kurumlar ve düzenleyici ve denetleyici kurumların toplamından oluşan merkezi yönetim kurumlarındadır.
Read moreDevlet hangi nedenlerle piyasaya müdahale eder?
Sanayileşmiş ülkelerde devlet piyasalara genellikle rekabet koşullarını sağlamak, bu koşulların kötü kullanılmasından doğabilecek iktisadî ve toplumsal sakıncaları önlemek için müdahale eder .
Read moreKamu maliyesinin tanımı ve konusu nedir?
Maliye, kamu maliyesi , veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır. Kamu maliyesi , devletin gelirlerinin ve harcamalarının ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini incelemektedir.
Read moreKamu kesiminin ekonomi içindeki büyüklüğünü gösteren oran nedir?
Kamu ekonomisinin büyüklüğü genel olarak, kamu kesimini temsil eden kurum ve kuruluşların yapmış oldukları harcamaların gayrisafi milli hasılaya oranlanmasıyla hesaplanmaktadır. Yani, toplam kamu harcamaları gayrisafi milli hasılaya oranlandığında bir ekonomideki kamu kesiminin büyüklüğü ortaya çıkabilmektedir.
Read moreKamu harcamaları nasıl finanse edilir?
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda yapılan tanımlama dikkate alındığında, kamu harcamaları iki şekilde gerçekleştirilir: 1- Mal ve hizmet alımı yoluyla doğrudan harcama 2- İskonto yoluyla gelirlerden vazgeçilmesi. Kamu harcamaları önemli ölçüde vergilerle finanse edilir .
Read moreKamu harcamaları sınıflandırmaları nelerdir?
2- FONKSİYONEL (İŞLEVSEL) SINIFLANDIRMA: Harcamaların hizmet türüne göre (Genel, Sosyal, Ekonomik hizmetler) ayrılması, – Genel hizmetler: Yasama, yürütme, yargı, savunma hizm.. – Sosyal hizmetler: Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik.. – Ekonomik hizmetler: Altyapı, ulaştırma, enerji, haberleşme..
Read more