İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin’de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır.
Read moreParanın kumaşı nedir?
Kağıt paraların ham maddesi genellikle pamuk’tur. Para basmak için kullanılan bu pamuklar; metrekaresi 80-90 gram ağırlığında olan çok ince kağıt yüzey haline getirilir. Bazı ülkelerde kullanılan pamuklara; keten, abaka veya diğer tekstil lifleri ile karıştırılarak farklı türlerde kağıtlar elde edilir.
Read moreEn büyük kağıt para nedir?
En büyük kâğıt para olan 200 liralık banknotun arkasında halk ozanı Yunus Emre’nin portresi yer alır.
Read moreTürk Lirası nasıl yapılır?
Windows işletim sisteminin olduğu bilgisayarlarda TL simgesi yapmak için alt gr ve T tuşlarına basılması gerekirken Mac işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlarda ise alt ve T tuşuna basarak ₺ simgesini oluşturmak mümkün olmaktadır.
Read morePara sahtemi gerçekmi nasıl anlaşılır?
Sahte kâğıt paralardaki folyolarda, gümüş renkli ve yanardöner yaldız kullanıldığı görülür. Banknotların arka yüzünde, kupür değerini gösteren “rakam” ve “TL” harflerinden oluşan şerit baskı yer alır. Yarı şeffaf sarı renkli yansıma veren bu baskılar, renk değiştirme özelliğine de sahiptir.
Read moreKağıt para nereden yapılır?
Bazı ülkelerde kullanılan pamuklara; keten, abaka veya diğer tekstil lifleri ile karıştırılarak farklı türlerde kağıtlar elde edilir. Banknotlar genellikle kağıttan yapılır ve birçok ülkede hala kağıt şeklinde basılır; fakat sentetik lifler ve polimerlerde değişik ülkelerde kullanılmaya başlamıştır.
Read morePara hangi malzemeden yapılır?
Günümüzde üretilmekte olan paraların hammaddesi nikel, tunç alüminyum, tunç – alimünyum ve bakır – nikeldir. Bu elemnetler ve alaşımları kullanılmaktadır. Bu metallerin kullanılmasındaki amaç ise korozyona dayanımlı, hafif olmalı, renk değiştirmemeli ve ısıl genleşmesi iyi olmalıdır.
Read more