İlk Türk lirası (1923–2005) Cumhuriyet dönemindeki ilk kâğıt paralar Türkiye’nin kendi merkez bankası henüz olmadığından 1927’de Birleşik Krallık’ta, Thomas de la Rue şirketi tarafından 88 bin Britanya altınına basılmıştır .
Read moreEski paralar ne zamana kadar geçerli?
Türk lirasının küresel açıdan itibarını yükseltmek ve çeşitli karışıklıklara son vermek amacıyla paradan altı sıfır atılarak, Türk lirası 31 Ocak 2005’te geçici olarak tedavülden kaldırılmış ve yerine Yeni Türk lirası kullanılmaya başlanmıştır. YTL’nin alt birimi Yeni Kuruş’tur.
Read moreOsmanlıda ilk kâğıt para hangi dönemde?
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında ” Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere ” adıyla, bugünkü dille “Para Yerine Geçen Kâğıt “, bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
Read moreEski paralarda tertip ne demek?
I. Tertip Banknotlar: 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren dolaşıma çıkarılan bu tertipteki banknotlar; tasarım, boyut ve güvenlik özellikleri bakımından yenilenmiştir.
Read moreEski 100 lira ne zaman çıktı?
100 Türk Lirası (I.Tertip) Emisyon Grubu:E-9Dolaşıma Çıkış Tarihi:1 Ocak 2009Taşıdığı İmzalar:Durmuş Yılmaz (Başkan) Burhan Göklemez (Başkan Yardımcısı)Boyutları:72 x 154 mmÖn Yüz:Atatürk Portesi100 Türk Lirası – TCMB www.tcmb.gov.tr › Banknotlar › 1.Tertip+Banknotlar › 100+Turk+Lirasi
Read moreTürk parasi ne zaman degisti?
1 Ocak 2005’te Türk lirası ‘ndan altı sıfır atılmasından itibaren kullanılan resmî para birimidir. Ocak 2005 ile Aralık 2008 arasındaki geçiş döneminde, ikinci Türk lirası resmî olarak “Yeni Türk lirası ” olarak adlandırıldı. Para birimi kodundaki “Y” harfi, Türkçedeki yeni kelimesinden gelmektedir.
Read moreTürkiye’de ilk para ne zaman basıldı?
İlk lira Sultan Abdülmecid döneminde 5 Ocak 1843’te Osmanlı lirası adıyla basıldı . Kâğıt para basılmadan önce kullanılan bu Osmanlı altın parasına Sarı lira denirdi. 2 Haziran 1854’te çeyrek lira ve 18 Şubat 1855’te de iki buçukluk ve beşibiryerdelerin basılmasına başlandı.
Read more