İsmet kavramı peygamberlerin günahtan korunmuş ve günahsız olduğunu ifade eden bir sıfattır. Bu bağlamda, onların açıktan ya da gizli bir şekilde günah işlemediği vurgulanmaktadır. Fetanet sıfatı ile peygamberlerin zeki ve kavrayışlı kimseler olduğu işaret edilmektedir.11 May 2020
Read moreFetanet ne anlama gelir?
Fetanet özellikle birçok farklı yazılı kaynakta ve eserde karşılaşılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ise bu kelimenin anlamı genel olarak, ‘Akılla aklı aşma’ şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda yüksek zeka ve mantık üzerinden de ele alınıp değerlendirilen bir sözcüktür.
Read morePeygamberlerin özelliklerinden olan ismet ne anlama gelir?
İsmet sıfatı İslam’da, Peygamber Muhammed’in ve diğer peygamberlerin ilahi koruma sayesinde günahtan ve yanlıştan uzak olmasını ifade eder.
Read morePeygamberimizin ismet ismi ne anlama gelir?
Peygamberlerin beş sıfatı vardır: Sıdk, Emânet, Tebliğ, İsmet ve Fetânet. Bu sıfatlardan biri olan ismet sözcüğü; peygamberlerin henüz peygamber oldukları bildirilmeden önce, bilerek ya da bilmeyerek küçük ya da büyük günah işlemekten korunmuş olmaları anlamına gelir .
Read moreFetanet sıfatı ne demektir?
Fetanet sıfatı ile peygamberlerin zeki ve kavrayışlı kimseler olduğu işaret edilmektedir. Bu bağlamda Allah, tüm peygamberleri akıl ve muhakeme konusunda olgunlaştırmıştır.
Read moreİsmet dini olarak nedir?
Sözlükteki “tutma, engel olma ve koruma” anlamından hareketle kelâmda “Allah’ın bir kimseyi günah ve hatadan koruması” şeklinde özel bir anlam kazanan ve “peygamberlerin günahtan korunmuşluğu” mânasıyla terimleşen ismet kelimesinin fıkıh literatüründeki kullanımı da sözlük anlamı ile bağlantılıdır.
Read moreSon peygamber sıfatı nedir?
Muktefi: Peygamberlerin sonuncusu. Mukaffa: Mi’racda bütün peygamberlerin kendisine uyduğu. Kâmil: Mahlukatın en eksiksiz ve kusursuzu.
Read more