Yeni bir girişimin teknik yönden projelendirilmesi yanında, maliyetinin ve faydasının da sistemli olarak değerlendirilmesi mühendislik ekonomisinin ana konularını oluşturur. Alternatifler arasında seçim, mühendislik ekonomisinin endüstride geniş uygulama bulduğu bir alandır.
Read moreMühendislik ekonomisi i nedir?
Kısaca Mühendislik Ekonomisi ; belirgin bir amacı gerçekleştirmek için alternatiflerin var olması halinde ekonomik sonuçların formülasyonu, tahmini ve değerlendirilmesi ile ilgilenir. Bir firmada amaç, firma kârının maksimizasyonudur. Firma karını maksimize ettiği ölçüde amacına ulaşır.16 Şub 2015
Read moreTesisin kara geçiş noktasındaki satış geliri ne kadardır?
Bir firmada kara geçiş noktasındaki üretim ve satış miktarı; sabit giderlerin, birim satış fiyatı ile birim değişken gider arasındaki farka bölünmesi ile bulunur. Bu üretim miktarında satış gelirleri üretim giderlerine denk olur.
Read moreMühendislik ekonomisi nasıl bir ders?
sadece endüstri değil elektrik elektronik, kimya, inşaat gibi mühendislik bölümlerinde de okutulan bi ders . genel olarak, paranın zaman içindeki değeri, yatırım sorunu, faiz sistemleri ve hesapları, taksitli ödemelerde sermaye teşkili, eşit taksit tutarlı ödemeler, yenileme yatırımları vb. konularda içeriğe sahip …
Read moreKara geçiş noktası ne demektir?
Kâra geçiş noktası işletmenizin toplam gelirinin toplam giderlerinden fazla olmaya başladığı eşiktir. Elde ettiğiniz gelir ne kadar fazla ve harcadığınız miktar ne kadar az ise kâra geçiş noktasına ulaşmanız bir o kadar hızlı olacaktır.
Read moreDoların başabaş kuru ne demektir?
Bu durumda sizin 1 ABD Doları = 5,80 TL kararınız, 90 gün sonra dolar şayet 6,04713 ‘ün üzerinde olur ise doğru bir karar olacaktır. Çünkü 6,04713 sizin başa baş noktanız. Aynı şekilde Dolarda 180 gün sonrası için 6,29032 ve 270 gün sonrası için ise6,52968 sizin başa baş noktanız olacaktır.
Read moreDeğişken gider oranı nasıl hesaplanır?
Değişken maliyetler toplamını üretim hacmine böl. Birim değişken maliyeti, üretilen birim başına düşen değişken maliyettir. Bu, her ek birimin üretilmesi ile oluşan ekstra maliyettir. Örneğin, yukarıdaki işletme 100 birim daha ürettiyse bunun 31 ₺’lik ek üretim maliyetlerine neden olması beklenir.
Read more