Süresinde davaya cevap vermeyen taraf , ıslah ile cevap dilekçesi vererek zamanaşımı def’inde bulunamaz. | Marka Hukuk Bürosu.
Read moreZamanaşımı itirazı her zaman ileri sürülebilir mi?
Zamanaşımı savunması usulün 187.maddesinde açıklanan ilk itirazlardan olmadığı için cevap süresinden sonra ve davanın her aşamasında ileri sürülebilir . Ancak cevap süresi geçtikten sonra ileri sürülen zamanaşımı savunması, davacı tarafın “savunmanın genişletilmesine”karşı çıkması durumunda dikkate alınmaz.
Read moreZaman aşımı itirazı nereye yapılır?
İİK.nun 33/a-2. maddesi uyarınca; “Alacaklı, icranın geri bırakılması kararının kesinleştiğinin kendisine tebliğinden sonra, zamanaşımının vaki olmadığını ispat sadedinde ve 7 gün içinde umumi mahkemelerde dava açabilir.
Read moreHak düşürücü süre ne zamana kadar ileri sürülebilir?
Hak düşürücü süreler genellikle zamanaşımı sürelerine göre daha kısadır. Zamanaşımı süresi için kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı sürece 10 yıl olarak uygulanmaktadır. Hak düşürücü süre için öngörülmüş genel bir süre yoktur. Kanunda, uygulanması gereken durumlarda özel olarak belirtilmiştir.
Read moreZamanaşımı Def i re’sen dikkate alınır mi?
Zamanaşımı , def-i niteliğinde olup ancak tarafların ileri sürülmesi ile hakimce dikkate alınır . Hakim re ‘sen borcun zamanaşımına uğrayıp uğramadığını araştırmaz. Zamanaşımı def-i , ön inceleme aşamasının sonuna kadar ileri sürülmelidir.
Read moreZamanaşımı Def i ne zaman incelenir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.10.2011 tarihinden sonraki uygulamada, 317/2 ve 319. maddeler uyarınca ıslah dilekçesinin davalı tarafa tebliği üzerine iki haftalık süre içinde ıslaha konu kısımlar için zamanaşımı definde bulunulabileceği kabul edilmelidir.
Read more