6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 317-319 madde uyarınca; Dava konusunun ıslah yoluyla arttırılması halinde ıslah dilekçesinin davalı tarafa tebliği tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde ıslah edilen kısımlar yönünden zamanaşımı definde bulunulabilir.
Read moreIslahla dava konusu değiştirilebilir mi?
1- Islahla davacı dava dilekçesinde belirtmiş olduğu dava sebebini değiştirebilir. 2- Eksik bildirilen vakıalar ıslah yolu ile tamamlanabilir. 3- Islahla dava konusu değiştirilebilir .
Read moreIslah ile talep değiştirilebilir mi?
ÖZET: Islah tek taraflı usul işlemi olup, karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Islah ile vakıalar, talep konusu ve talep sonucu değiştirilebilir . Davaya cevap vermemiş olan davalı, ıslah yoluyla davaya cevap veremez. Kısmi davadaki talep ıslahla arttırılabilir.
Read moreIslahtan sonra talep artırım yapılabilir mi?
Islah ile talep artırım farkı olarak bir diğer önemli husus, ıslah işleminin tahkikat aşamasının sonuna kadar yapılabileceği , talep artırım işleminin ise tahkikat aşaması tamamlandıktan sonra da (Yargıtay’ın verdiği bozma kararı sonrasında bile) yapılabilir olmasıdır.
Read moreIslah ile cevap dilekçesi verilebilir mi?
Islah ile vakıalar, dava konusu ve talep sonucu değiştirilebilir. Islah yoluyla ikinci tanık listesi verilemez . Davalı, davaya cevap vermemiş ise, sonradan vereceği ıslah dilekçesi ile davaya cevap veremez. Çünkü ortada daha önce yapılmış bir usul işlemi yoktur.
Read moreSüresinde verilmeyen cevap dilekçesi ıslah edilebilir mi?
HMK 177. maddesinde de tahkikat tamamlanıncaya kadar ıslah yapılabileceği belirtildiğine göre süresinde cevap dilekçesi vermeyen davalı da ıslah yoluna başvurarak tahkikat bitinceye kadar zamanaşımı savunmasında bulunabilir. Davalının ıslah yoluna başvurmasına engel bir kanun hükmü yoktur.
Read moreDefiler ne zamana kadar ileri sürülebilir?
Bir başka anlatımla zamanaşımı itirazı, tüm maddi vakıalara ilişkin beyanlarda olduğu gibi, savunmanın değiştirilmesi yasağının başladığı ana kadar yapılabilecektir.
Read more