Sterilizasyon nerelerde kullanılır?

Sterilizasyon bir nesne ya da obje üzerindeki tüm zararlı zararsız mikroorganizmaların yokedilmesidir. Dezenfeksiyon ise bir obje ya da nesne üzerindeki zararlı mikroorganizmaların yok edilmesidir. Dezenfektan olarak kimyasal maddeler kullanılırken sterilizasyon için su gibi zararsız maddeler de kullanılabilir.

Read more

Isıyla sterilizasyon yöntemleri nelerdir?

Sporlar dâhil tüm mikroorganizmaları öldürür. Basınçlı doymuş su buharı ile sterilizasyonda ısı -zaman ilişkisi şöyledir: 121°C’de 30 dakika, 126°C’de 20 dakika, 134°C’de 15 dakikadır. Bu yöntem ; cerrahi aletler, sıvılar, pamuklu materyaller, eldiven gibi cansız objelerin sterilizasyonunda kullanılır.

Read more

Maruziyet kontrol nedir?

3. Maruziyet kontrolü : Sterilizayon işleminin etkinliği hakkında bilgi veremez- ler, yalnızca bohçanın sterilizasyon işlemine tabi tutulup tutulmadığını gösterir- ler. Aynı zamanda bohçayı kapalı tutmak ve tespit etmek için kullanılır. Steril ol- mamış olan malzemenin steril olan malzemelerle karışmasını önler.

Read more

Sterilizasyon işlemi nasıl yapılır?

Sterilizasyon işleminde, temizlenecek aletler 130 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ve 2 ATM atmosfer basıncına oldukça yakın değerlerde yaklaşık 2 ile 3 dakika arasında tutulmaktadır. Bu sayede aletler sterilizasyon işlemini tamamlayarak üzerilerinde yer alan bütün mikroorganizmalardan arınmaktadırlar.

Read more