Güvenirlik katsayısı , kuramsal tanımı gereği, “0.0 – 1.0” arasında değer alır. Güvenirlik katsayısı , puanların normalden aşırı sapması gibi bazı özel durumlar için negatif değer alabilir. Pratikte böyle durumlarla karşılaşılması, oldukça düşük bir olasılıktır.
Read moreIç tutarlılık katsayısı kaç olmalı?
Cronbach (1951) tarafından geliştirilen alfa katsayısı yöntemi, maddeler doğru-yanlış olacak şekilde puan- lanmadığında, 1-3, 1-4, 1-5 gibi puanlandığında, kullanılması uygun olan bir iç tutarlılık tahmin yön- temidir9.
Read moreKR 20 kaç olmalı?
13 NOT: 10-15 civarında maddeden oluşan çoktan seçmeli bir testte 0,50 kadar düşük bir KR -20 güvenirlik katsayısı yeterlidir. Ancak 50 maddenin üzerindeki testler için KR -20 değeri en az 0,80 olmalıdır .
Read moreInternal consistency ne demek?
İç tutarlılık yönteminin amacı bir testin her bir sorusunun aynı niteliği ne kadar ölçtüğünü hesaplamaktır. İç tutarlılık Cronbach alpha, split half, Guttman, Paralel ve Kesin Paralel yöntemler ile hesaplanır. Sonuç 1’e ne kadar yakınsa iç tutarlılık o kadar yüksektir.
Read moreAlfa katsayısı ne demek?
Alfa Katsayısı , bireysel puanların k soru içeren bir ölçekte sorulara verilen cevaplanan toplanması ile bulunduğu durumlarda soruların birbirleri ile benzerliğini, yakınlığını, ortaya koyan bir katsayıdır.
Read moreGeçerlik katsayısı nedir?
Bir testin yordama geçerliği , o testten elde edilen puanlarla testin yordamak için düzenlendiği değişkenin doğrudan ölçüsü olan ve daha sonra elde edilen ölçüt arasındaki korelasyondur. Bu biçimde hesaplanan korelasyon katsayısı yordama geçerliği katsayısı olarak adlandırılır.
Read more