İktisat politikası , bir ekonominin büyüme, istikrar, adil gelir dağılımı gibi hedefler doğrultusunda optimal düzeye erişmesi için merkezi devlet organları tarafından yönetilmesidir.
Read moreEkonomiye neden kıtlık bilimi denilmektedir?
Gündelik hayatta kullanılan kıtlık kavramı somut bir yokluğu veya yetersizliği ifade ederken iktisadi anlamıyla kıtlık , mevcut kar bazlı ekonomik sistem ve üretim teknolojisiyle ulaşılan üretim düzeyi ile ilgili bir yetersizliği ifade eder.
Read moreTürkiye’nin temel ekonomik sorunları nelerdir?
Türkiye ekonomisinin bugünkü temel ekonomik sorunları daha önce de söz edildiği gibi düşük büyüme oranı ya da potansiyel büyümenin sürdürülememesi, yüksek cari açık, yüksek bütçe açığı, yüksek enflasyon, yüksek oranlı dış finansman ihtiyacı, vergi yapısının bozukluğu, düşük tasarruf oranları olarak kısaca özetlenebilir …
Read moreIktisadın temel uğraş alanı olan sorun nedir?
Tüm bu açıklamalar doğrultusunda iktisat bilimi; üretim ile tüketim veya arz ile talep arasında dengenin nasıl oluştuğunu ve üretim faktörlerinin (toprak, emek, sermaye ve girişimci) nasıl kullanıldığını inceleyen bir bilim olarak tanımlanmaktadır.
Read moreIktisadi sorun ne demek?
(Economic problem ) Bir ekonomik sistemin temelini oluşturan ana kararları ifade eder. İktisadi sorun şu temel kararları kapsamına almaktadır: Bir ekonomide hangi mallar, kimler için ve ne miktarlarda üretilmelidir? Kapitalist ekonomilerde bu sorunların cevabı fiyat mekanizmasının işleyişi ile kendiliğinden verilir.
Read moreIktisadın ilgilendiği konular nelerdir?
– Bir ekonomide toplam üretim hacminin belirlenmesi, – Bir ekonomide fiyatlar genel düzeyinin değişmesi ve belirlenmesi, – Bir ekonomide toplam üretim hacminin değişmesi, – Bir ülkedeki işsizlik düzeyinin belirlenmesi ve değişmesi makro iktisadın temel konularını oluşturan unsurları oluşturmaktadır.
Read moreIktisadın temel amacı nedir?
İktisat veya “ekonomi” üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile bu etkinlikleri inceleyen bir bilim dalıdır. mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir.
Read more