Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir. İktisat bilimi kaynakların kıt olması nedeniyle insanların yaptıkları tercihler ve bu tercihler nedeniyle aralarındaki ilişkiyi inceleyen bir bilimdir.
Read moreEkonomiye neden kıtlık bilimi denilmektedir?
Gündelik hayatta kullanılan kıtlık kavramı somut bir yokluğu veya yetersizliği ifade ederken iktisadi anlamıyla kıtlık , mevcut kar bazlı ekonomik sistem ve üretim teknolojisiyle ulaşılan üretim düzeyi ile ilgili bir yetersizliği ifade eder.
Read moreIktisadın mevcut durumunun ne olduğunu belirlemeye çalışan?
Pozitif İktisat: İktisadın mevcut durumunu inceleyerek ne olduğunu belirlemeye çalışan ve değer yargısı içermeyen bölümdür. Normatif İktisat: İktisadın toplumsal refahın en üst düzeyde sağlanabilmesi için ne olması gerektiğini inceleyen bölümüdür.
Read moreİktisat bir sosyal bilim midir?
Bu çerçevede genel olarak İktisat , psikoloji, sosyoloji, tarih, coğrafya, siyaset bilimi , antropoloji sosyal bilim olarak kabul edilmektedir.
Read moreİktisatta kıt kaynaklar nedir?
ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapılmaz bu durum kaynak kıtlığı olarak adlandırılır. Kaynak kıtlığı insanları seçim yapmaya zorlamaktadır. karşılık verecek kadar ekonomide bol bulunmayan kaynaklara , kıt kaynaklar denir.
Read moreIktisat mal nedir?
Mal veya emtia, ekonomide insan gereksinimlerini ve isteklerini gidermek amacıyla alınıp satılan somut araçlar. Hizmetten farkı olarak, malların dağıtımı yapılabilir, el değiştirebilir ve üreticiden tüketiciye aktarılır.
Read moreIktisadın temel uğraş alanı olan sorun nedir?
Tüm bu açıklamalar doğrultusunda iktisat bilimi; üretim ile tüketim veya arz ile talep arasında dengenin nasıl oluştuğunu ve üretim faktörlerinin (toprak, emek, sermaye ve girişimci) nasıl kullanıldığını inceleyen bir bilim olarak tanımlanmaktadır.
Read more