Gelir artışına bağlı olarak talebi artan mallara normal mallar (kaliteli mallar veya lüks mallar ) denir . Gelirin artmasına bağlı olarak talebi düşen mallar ise düşük mallar (Giffen mallar veya fakir mallar ) olarak adlandırılır.
Read moreİktisat biliminin kapsama alanı nedir?
İktisat veya ekonomi, üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile bu etkinlikleri inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir.
Read moreToplumların temel iktisadi problemleri nelerdir?
Bu sorunlar; işsizlik, toplam tasarruflarda yetersizlik, yoksulluğun büyümesi, yaygınlaşması, iç ve dış borç artışları, eğitim ve sağlıkta yetersizlik, nitelikli insan ve iş gücü yetiştirilememesi sorunlarını da beraberinde getiriyor.
Read moreIktisadi malların temel özellikleri nedir?
EKONOMİK MALIN ÖZELLİKLERİ İhtiyacı karşılama sayısı arttıkça ekonomik değeri de artar. Para karşılığında alınıp satılabilmeli yani değişim değerine sahip olmalıdır. Mal ihtiyaçları karşılamalı ve fayda sağlamalıdır. Mal tüketilebilir olmalıdır.
Read moreIktisadi amaç nedir?
Ekonomik faaliyetlerin değişmeyen temel amacı ; insanların refah düzeyini artırmak, yaşam kalitesini yükseltmek ve geleceğe olan güven duygusunu beslemektir.
Read moreDayanıksız mal nedir iktisat?
Bunlar dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları olmak üzere ikiye ayrılır. Dayanıklı tüketim malı, faydası bir ya da birkaç kez kullanmakla bitmeyen, uzun süreli kullanılan araba, buzdolabı, bilgisayar gibi mallardır. Dayanıksız tüketim malları insan ihtiyaçlarını doğrudan gideren ekmek, süt, mum, benzin gibi mallardır.
Read moreDoğada kıt olan ve fiyatı olan mallara ne denir?
Ekonomik mal , elde edebilmek İçin mutlaka belli bedel ödenmesi gereken maldır. Bunun nedeni de her istediğimizde bu malları doğadan serbestçe sağlamanın mümkün olmamasıdır. Başka bir ifade ile kıt kaynakları kullanan ve bu yüzden diğer mallar cinsinden belirli bir sosyal maliyeti olan mallara ekonomik mal denmektedir.
Read more