Arapça ‘ya mahsus olan ve Kur’an kıraatiyle de ilgili bulunan idgam , dilin aynı veya yakın mahrece iki yerine bir defa gitmesiyle telaffuza kolaylık ve akıcılık kazandırmak için yapılır: “Medede” (مدد) yerine “medde” (مدّ), “minmâ” (من ما) yerine “mimmâ” (ممّا) okunması gibi.
Read moreIdgam bila gunne ne demek?
Sual : İdgam -ı bila -gunne ne demektir? Cevab : Gunnesiz idgâm demektir. Yani, genizden ses getirmeden şeddeli gibi okumaktır.
Read moreIdğam meal gunne nasıl yapılır?
İdgâm -i meal – gunne harfleri kaçtır Tenvin veya sakin nundan sonra ي ,م ,ن ,و harflerinden ( يمَْنوُ ) biri gelirse idgam -ı mea’l-gunne olur. İdgam -ı mea’l-gunne , gunneli idgam demektir. Genizden gelen bir sesle (gunne ) idgam yaparak okunur.
Read moreIdgam kısaca nedir?
İdgam sözlükte “bir şeyi diğerine katmak” anlamına gelmektedir. Birbirinin aynı veya mahreç ya da sıfat bakımından birbirine benzer veya yakın olan iki harften, sakin olan birinci harfin, harekeli olan ikinci harfe katılarak şeddeli okunmasına idgam denir.1 Eyl 2020
Read moreTecvidde Idgam ne demek?
Bugünkü tecvid dersimiz de ise idğam çeşitlerini inceleyeceğiz. İdğam Arapçada bir şeyi başka bir şeyin içerisine katmak anlamında gelmektedir. Kur’an-ı Kerim okurken harflerin sıfat ve mahreçlerine bağlı olarak bazen, kimi harfleri birbiri içine katarak okunur.
Read moreTam Idgam nasıl olur?
bu tecvid kuralına göre, sâkin (sükunlu) bir nun ile sonlanan kelimeden sonra (buna tenvin harekeleri de dâhildir), şeddeli bir nun, mim, vav yâhut ye ile başlayan bir kelime geliyor ise; ilk kelimenin son harfi olan nun okunurken, ses kesilmeden ve hafifçe uzatılarak önündeki şeddeli harfe dönüştürülür. burada dikkat …
Read more