Stopaj , kurumlar ve gelir vergisine bağlı olan kazançlara yönelik vergi tutarının, sağlanan gelir henüz sahibine geçmeden kesilmesi ve işin sahibi adına vergi dairesine yatırılması yoluyla toplanan bir vergi türüdür. Stopaj , sabit bir tutarla ifade edilemezken, ödeme türüne göre de değişkenlik gösterir.
Read moreBorsadan kazanılan paranın vergisi var mı?
Hisse senetleri satılmadan gelir vergisi alınmıyor öncelikle onu söyleyelim. Borsada işlem gören hisse senetleri satılsa da ‘sıfır oranlı’ stopaja tabi ve beyana da tabi değil…
Read moreBorsada vergilendirme nasıl?
BİST’te yapılan hisse senedi işlemlerinden sağlanan kazançlar, tutarı ne olursa olsun ayrıca beyan verilmiyor. Stopaja tabi olmasına rağmen hisse senedi alış satış işleminin vergisi bulunmuyor. Stopaj %0 olarak belirlendi. Alış ve satış işlemlerinde sadece aracı kurumlara komisyon ödemesi yapılıyor.
Read moreMenkul kıymet vergisi ne kadar?
Menkul Kıymet Yatırım Fonları katılma belgelerinden elde edilen kazançlar (Fon’a iade/geri satış) Gelir vergisi kanunu geçiçi 67. madde uyarınca 10% stopaja tabidir. (%10 vergi stopajı, 23.12.2020 tarihi ile 31.03.2021 tarihleri arasında iktisap edilmiş olanlara uygulanmak üzere sıfıra indirilmiştir.)
Read moreForex kazançları vergiye tabi mi?
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklik ile birlikte, kaldıraçlı işlemlerden (FX – CFD) elde edilen gelirlere 1 Ocak 2021 Cuma gününden itibaren %10 stopaj vergisi uygulanacaktır.
Read moreHisse senedi kar payı beyan edilir mi?
Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu’nda hisse senetleri kar payları menkul sermaye iradı olarak sayılmış (G.V.K. madde 75 ) olup gerçek kişi hissedarlar açısından elde edilen bu gelir yıllık beyan esasında Gelir Vergisi’ne tabidir.
Read moreBorsa stopaj ne kadar?
– Hisse senetlerine veya hisse senedi endekslerine dayalı kontratlardan elde ettikleri kazançlar % 0, – Diğer kontratlardan elde ettikleri kazançlar % 10, oranında stopaja tabi. – Stopaj nihai vergidir. – Beyan edilmez.
Read more