Hisse senedi sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklara verilen isimdir. Bir diğer deyişle, bir şirketin anaparasının eşdeğer parçalarından biri olarak da görülür. Hisse senetleri aynı zamanda bir mülkiyeti ya da ortaklığı temsil eder.
Read moreHisse senedi neden alınır?
Hisse senedine sahip olmanız beraberinde özel haklara da sahip olmanızı getirir. Örneğin ortak olunan şirketin kar payına, oy hakkına, rüçhan hakkına, bilgi alma hakkına, şirket yönetimine katılma hakkına ve tasfiye bakiyesine katılma gibi değerli haklara sahip olabilirsiniz. Hisse senetleri spot bir piyasadır.
Read moreHisse senedi hangi hesapta izlenir?
Hisse senetleri alındığı zaman 110 Hisse Senetleri Hesabının borcuna kaydedilir. Hisse senetleri satıldığı zaman hesabın alacağına kayıt işlemi yapılır.28 Nis 2019
Read moreHisse pay senedinin üzerinde yazılı olan tutara ne denir?
Nominal (Kayıtlı, İtibari, Saymaca) Değer: Pay senedinin üzerinde yazılı olan değeridir. Pay senetlerinin nominal değerlerinin toplamı o şirketin esas sermaye (nominal sermaye) tutarını gösterir.
Read moreAdi hisseler nedir?
Hisse senetleri, ana sözleşmede aksine bir hüküm yoksa sahiplerine eşit haklar sağlarlar. Bu tip hisse senetlerine adi hisse senetleri denir.
Read moreADI payların özellikleri nedir?
Adi ve İmtiyazlı Hisse Senetleri Adi hisse senetleri, şirketin belli bir kısmını temsil eden hisselerdir. Sahiplerine şirket karından pay alma, şirket yönetiminde yer alma, oy kullanma, şirket faaliyetleri hakkında bilgi alma hakkı vermektedir.
Read moreAdi ve imtiyazlı hisse senedi nedir?
Sahiplerine eşit haklar tanıyan hisse senetleri “adi hisse senedi ” olarak adlandırılmaktadır, imtiyazlı hisse senetleri ise sahibine kar payına katılmada, tasfiye bakiyesinde, rüçhan hakkı ve oy hakkında ayrıcalık (imtiyaz) getirmektedir.
Read more