Şirket yöneticilerinin hissedarların lehine olmayan bu tür kararlar almasını engellemek için hissedarlar, şirketin sahip olduğu fazla nakdin dağıtılmasını talep edebilirler. Bu nakdin dağıtılmasında, yani şirketlerin hissedarlarına nakit ödeme yapabilmesinde ise iki yol vardır: kâr payı dağıtımı ve hisse geri alımı.
Read moreBir şirketin neden kendi hisselerini satın alması?
Şirketlerin (özellikle halka açık olanların) kendi hisselerini geri almalarının pek çok sebebi vardır. Şirketin pay değerini korumak, istenmeyen ortaklardan kurtulmak, hisse başına kârı yükseltmek ve pay sahiplerine nakit kaynak temin etmek bu sebeplerden bazılarıdır.
Read moreGeri alım taahhüdü nedir?
Şirket’in mevcut ortakları tarafından verilen taahhüt dolayısıyla, ortak satışı yoluyla elde edeceği pay satış geliri ile sermaye artırımı sonucu elde edilen pay satış gelirinin toplamının %50’si kadar bir tutarda sağlanacak fon “Geri Alım Taahhüdü ” kapsamında kullanacaktır.
Read moreŞirket hisse senetlerini neden geri satın alır?
Şirketler piyasaya yanlış sinyaller vermemek için kâr payı ödemelerini geçici olarak artırmaktan kaçınabilirler. Bu nedenle bir dönemlik yüksek kâr payı ödemek yerine hisse senedi geri alım işlemlerini tercih edebilirler.
Read moreHisse Neden sürekli düşer?
Arz-Talep Dengesi En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur.
Read morePay geri alım ne demek?
Hisse senetlerinin geri alımı (buyback), bir şirketin kendi hisselerini geri satın alması anlamına gelir. Şirketlerin hisselerini geri almasının birçok nedeni olabildiği gibi bu durumun birçok avantajı ve dezavantajı da bulunur.
Read moreMuhasebe hisse senedi nedir?
Hisse senedi sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklara verilen isimdir. Bir diğer deyişle, bir şirketin anaparasının eşdeğer parçalarından biri olarak da görülür. Hisse senetleri aynı zamanda bir mülkiyeti ya da ortaklığı temsil eder.
Read more