Ekonomi profesörünün bu konudaki açıklamaları şöyle: Hiperenflasyon nadir görülen bir durum. Dünya tarihinde sadece 62 hiperenflasyon vakası yaşandı. Türkiye’de hiperenflasyon yaşanmasının imkansız olduğunu söyleyemem ama istatistiksel açıdan ihtimalin oldukça düşük olduğunu söyleyebilirim.6 Oca 2022
Read moreHiperenflasyon da Dolar ne olur?
Yerli paraya olan güvenin bu derece sarsıldığı ortamda kişiler ülkedeki döviz talebini inanılmaz şekilde arttırır. Bunun sonucunda piyasada gittikçe kıtlaşan dövizin değeri artar, döviz kuru yükselir.
Read moreHiperenflasyonda nasıl yaşanır?
Hiperenflasyonun en önemli nedeni aşırı parasal genişlemedir. Merkez Bankası bağımsız olmayan devletlerde para politikasını da hükûmet yönetir. İşte bu noktada hükûmetin maaşların ödenmesi, yatırım ya da bütçe açığının kapatılması için kontrolsüzce para basma kararı alması çok yüksek enflasyona neden olur.
Read moreAlmanya ekonomisi neden iyi?
Yüksek İhracat Oranı Çin ve ABD ile birlikte Almanya , en büyük üç ihracat ülkesi arasında yer alıyor. 2017’de Almanya 1.278,9 milyar euro tutarında mal ihraç etti. İhracat oranı hemen hemen yüzde 40 civarındaydı, hatta bu oran sanayide yüzde 50’nin bile üzerinde.
Read moreAlmanya’nın ekonomi modeli nedir?
Almanya ekonomisi son derece gelişmiş bir sosyal piyasa ekonomisidir. Almanya , dolar kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahiptir.
Read moreAlmanya ne zaman para bastı?
Para basımında dur durak bilinmemesi üzerine para hızla değer kaybetmeye başladı. Alman Markı, Amerikan Doları karşısında güneşte kalan kar gibi eridi; 19 Kasım 1923’te 1 Amerikan Doları, 4,2 trilyon Alman Markı oldu.
Read moreAlmanya neden para bastı?
Almanya hükümeti, büyük bir meblağa ulaşan bütçe açığını durmaksızın para basarak finanse etmeye çalışıyordu. 1923 yılında en hızlı para basma makineleri bile ihtiyacı karşılayamıyordu. O kadar para basılmaya başlandı ki postahanelerde dahi para basılmaya başlanmıştı.
Read more