Altın, gümüş ve parada, ticaret malları ve hayvanlarda zekât , bir kamerî yılın tamamlanması ile farz olur ve bu mallardan zekât her senede bir defaya mahsus olmak üzere ödenir.15 Nis 2021
Read moreZekatta 1 yıl geçmesi gerekir mi?
Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi , bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.
Read moreZekât ne kadardan sonra verilir?
Zekat o kişilere düşmediği için kişinin vermiş olduğu para ya da mal ancak yardım niyetindedir. Zekatın miktarı ise kişinin malının 1/40 ı kadardır.
Read moreHer ay zekât verilir mi?
Zekât vermenin belirli bir zamanı var mıdır ? Zekât vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri uygun olur.
Read moreAltın için her yıl zekât verilir mi?
Zekat için en önemli şart malın üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir. Yani bir yıldır kasada bekleyen 80.18 gr altın bir yıl dolunca 40’da 1 nisbetinde zekatının verilmesi gerekmektedir. Gümüşte, hayvanlarda ve ürünlerde de aynı şekilde zekat verilmelidir.
Read moreBir yıl geçmeden zekât verilir mi?
Zekât vaktinden önce verilebilir mi ? Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi zekât konusunda da kameri ay hesabı uygulanır. Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekir. Buna rağmen mal sahibi dilerse vakti gelmeden önce de nisap miktarına ulaşan malının zekâtını verebilir.
Read moreZekât Ramazan ayından sonra verilir mi?
Fitre Ramazan ayı içinde verilmelidir. Herhangi bir sebeple bayrama kadar verilmemiş olan fitreler daha sonra da verilebilir . Zekat yıl boyunca verilebilir . Ramazan ayı içinde verilmesi adettendir.
Read more