Heckscher-Ohlin Modeli Hakkında Detaylı Bilgi Model esasen ülkelerin bol üretim faktörlerini kullandıkları malları ihraç, kıt olanları kullandıkları malları ise ithal edeceğini söyler. Özellikleri Üretim faktörlerinin (toprak, emek ve sermaye) göreceli yoğunlukları bir ülkenin karşılaştırmalı üstünlüğünü belirler.
Read moreIlk dış ticaret teorisi kim?
Uluslararası ticaret teorisi , Klasik İktisat Okulu’nun ya da Klasik Liberalizmin kurucusu olarak kabul edilen, Adam Smith’in [6] “Ulusların Zenginliği” adlı çalışmasına dayanmaktadır.
Read moreLeontief testi hangi teknikle?
Harvard Üniversitesi profesörü Wassily LEONTIEF , 1930’larda bir ülkede sektörler arasındaki ileriye ve geriye doğru olan bağlılıkları kantitatif olarak ölçmede kullanılan girdi – çıktı tablosu tekniğini geliştirmiştir. Dolayısıyla Heckscher – Ohlin teorisi ilk kez Leontief tarafından Amerika üzerinde test edilmiştir.
Read moreFaktör Donatimi teorisi nedir?
Faktör Donatımı Teorisi , ülke faktörlerinin ticaretin anahtar belirleyicileri olduğunu ancak karşılaştırmalı üstünlüğün farklı zevkler ve teknolojilerden ziyade ülkelerin sahip oldukları nispi faktör donatımlarındaki farklılıktan kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Read moreFaktör donatım teorisini kim geliştirdi?
Faktör donatımları, diğerlerine göre belirli malları üretmede uzmanlaşmanın fırsat maliyetini de etkiler. Teori 1899 ve 1979 yılları arasında İsveçli iktisatçı Bertil Ohlin ve öğretmeni olan İsveçli iktisatçı Eli Filip Heckscher’in çalışmasına dayanmaktadır.
Read moreFaktör oranları teorisi nedir?
Teori , her ülkenin üretiminde görece bol ve ucuz olan faktörünü fazla olarak kullandığı malı ihraç ve üretiminde görece kıt ve pahalı olan faktörünü yoğun olarak kullandığı malı ise ithal edeceğini savunmaktadır.
Read moreHeckscher-Ohlin Teorisi dış ticareti hangi açıdan inceler?
Faktör Donanımı Teorisi ya da yaygın olarak kabul gören adıyla Heckscher -Ohlin Teorisi , bir ülkenin bir malın üretiminde maliyet üstünlüğünü belirleyen unsurun ülkenin sahip olduğu faktör donanımı olduğunu iddia etmiştir.
Read more