En ideal kullanım, ilaçları aç karnına yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra almaktır. Tok karnına alınması gereken bir ilacı aç karnına alırsak midede tahrişe neden olabilir. Aç karnına alınması gereken bir ilaç tok karnına alınırsa yiyeceklerle etkileşiyor.
Read moreBir ilaç vücuttan nasıl atılır?
Boşaltım, ilaç ya da metabolitlerinin organizma dışına çıkması ya da çıkarılmasıdır. Başlıca boşaltım yolu moleküllerin idrara geçişidir. Kan ve idrar arasında değişim böbrekte gerçekleşir (renal eliminasyon). Ksenobiyotik ve endojen ürünlerin çoğu glomerüllerde kapiller damar çeperlerindeki porlardan filtre edilir.
Read moreÇok ilaç içmek neye zarar verir?
Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir.
Read moreİlaç çiğnenirse ne olur?
PARÇALANMAMASI GEREKEN HAP ÇİĞNENEREK ALINMAMALI “Bu gibi durumlarda hapın içindeki etken madde, hızlı şekilde vücuda yayılarak bazı yan etkilere, hatta zehirlenmelere neden olabiliyor. Tablet halinde olan yani üzeri koruyucu ile kaplı olan ilaçlar kesinlikle kırılmamalı, çiğnenmemeli.24 Şub 2009
Read moreHap kırmak zararlı mı?
Uzmanlar hapları yutamadığı için kıranları ya da ilaç kapsüllerini boşaltarak içenleri ciddi yan etkileri konusunda uyarıyor. Bu şekilde alınan ilaçların vücutta çok hızlı emilmesi felç ve kalp krizi riskini artırıyor.
Read moreHap Yutamayan insanlar ne yapmalı?
Aşağıdaki adımları takip ederek ikincisine ulaşabilirsiniz.
Read moreHapı 2 ye bölmek zararlı mı?
Dr. Pelin Tanyeri, bölünerek çözülme yeri değiştirilen ilaçların organ hasarı oluşturabileceğini söylüyor. Özellikle yaşlıların risk grubu olduğunu söyleyen Dr. Tanyeri, zamanından önce ya da sonra çözülen hapların kalp krizinden felce kadar birçok tehlikeli yan etkisi olabileceğini vurguladı.
Read more