SerPK.m.14/A hükmüne göre, ‘Anonim ortaklıklar esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak şartıyla, kâr payı imtiyazı sağlayarak, oy hakkından yoksun paylar ihraç edebilir ve bunları temsil eden hisse senetlerini halka arz edebilirler.2 May 2021
Read moreHisse senedinden gelir elde edilir mi?
Alım – Satım Kazancı: Zaman içinde hisse senedinin değerinde meydana gelen artıştan hisse senedinin satışı suretiyle elde edilen gelirdir. Bu gelir de Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesi 1. fıkrasına göre “Değer Artış Kazancı” olarak Gelir Vergisine tabi tutulur.
Read moreHisse senedi zaman aşımına uğrar mı?
Hem TTK hem de SPK düzenlemelerinde kâr payı hakkının kullanılmasında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 146’ıncı ve 147’inci maddeleri düzenlemeleri ile AYM kararının yayımına kadar 2308 sayılı Kanun’un 1’inci maddesi uyarınca beş yıllık “hak düşürücü zaman aşımı süresi” esastır.
Read moreHisse senedi ortaklık hakkı doğurur mu?
Bunun yanı sıra kâr ve zarar ortaklığı belgelerinin kendine özgü bir menkul kıymet olarak, faiz dışı kazanca uygun bir yönü vardır. Bu belgeler, kâr ve zarara katılma ve ortaklık hakkı vermekle beraber, hisse senedi sayılamazlar. Çünkü; – Kar ve zarar ortaklığı belgeleri, sahiplerine şirket yönetiminde oy hakkı vermez.17 Oca 2022
Read moreHangi şirket hisse senedi çıkaramaz?
Her şirketin hisse senedi çıkartma yetkisi bulunmamakla birlikte, anonim şirketler , sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler , özel kanunla kurulmuş kurumlar hisse senedi çıkartabilir . Bir şirkete ait hisse senedini satın alan kişi ya da kişiler, o şirketin ortağı olurlar.
Read more