Çözgü hazırlamak için yine belirli sayıda iplik, çağdaki masuralardan sağılır, dolabın uzun kenarının alt ucunda çapraz yapılır ve dolap döndürülerek çözgü telleri sarmal olarak aşağıdan yukarıya sarılır. Dolabın üst köşesine gelince tersine döndürülerek bu kez geriye sarılır.
Read moreMakine halısı üretimi nasıl yapılır?
Makine halılarında ilmeler düğüm şeklinde değil de genellikle atkı iplikleri arasına sıkıştırılmış U ya da V şeklindeki iplik parçalarıdır. Makine halılarında temel kumaşı sağlamlaştırmak ve halının yerde düzgün durmasını sağlamak amacıyla ayrıca keten, jüt ve pamuk gibi dolgu iplikleri de kullanılmaktadır.10 Haz 2020
Read moreHalıda çözgü nedir?
ÇÖZGÜ : Halı tezgahının alt ve üst leventleri arasına, halı boyunca yatay, zemine dik ve birbirlerine paralel olarak çaprazlama geçirilen yün, pamuk ve ipekten bükülerek imal edilmiş ipliklerdir.
Read moreHalı dokumaya nasıl başlanır?
İlme iplikleri el yardımıyla çözgüler etrafında bağlantı oluşturularak elde edilir. Hav yüzeyini oluşturacak bu iplikler daha sonra kirkit adı verilen alet yardımıyla dokuya sıkıştırılarak halı yüzeyi oluşturulur. El halıları tezgahlarda dokunur.
Read moreHalı nasıl yapılır aşamaları?
Üretim Süreci
Read moreHalı neyle yapılır?
Halı ve kilim dokumacılığı çok eski çağlara dayanmaktadır. Renkli yün, ipek ya da başka maddelerden yapılan ipliklerden tezgahta dokunarak evlerde kullanılan halıyı ilk dokuyan Türklerdir.
Read moreHalı hammaddesi nedir?
İplik, halının ana hammadde girişlerinden en büyüğüdür. Çünkü halı iplikten yapılmaktadır. Sırtında atkı olarak jüt ya da pamuk kullanılırken çözgü olarak ta pamuk ya da polyester kullanılmaktadır. Halı yüzeyini oluşturan ve gözle gördüğümüz kısma hav denir.
Read more