Kütahya çini Nedir?

Çini , toprağın pişirildikten sonra şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşyalar üretilmesine dayalı bir el sanatıdır. Kütahya ‘ nın sembolü olan ve onu bütün dünyaya tanıtan çinicilik, önemli bir sanat kolu olmanın yanı sıra, Kütahya ‘ da aynı zamanda bir geçim kapısıdır. …

Read more

Kaç çeşit çini vardır?

Çiniler de genelde iki türe ayrılır: Büyük levhalar halinde olan çiniler ; küçük parçalardan (mozaik) oluşan çiniler . Duvar çinileri (büyük levha çinileri ) genellikle altıgen, kare ya da daha başka biçimlerdedirler ve daha çok, yapıların iç bölümlerinde ve düz yüzeylerinde kullanılırlar.

Read more

Çini renkleri nelerdir?

Hakim olan bir renk var mı? Kullanılan renkler de dönemine göre değişiklik gösteriyor. Milet işi döneminde; mavi, turkuaz ve mangan moru kullanılırken, 16. yy çok renkli sır altı tekniğinde; mercan kırmızı, kobalt mavi, turkuaz ve zümrüt yeşilinin kullanıldığını görüyoruz.

Read more

Çini sanatının özellikleri nelerdir?

Çini sanatı, geleneksel Türk el sanatıdır. Toprağın pişirildikten sonra şekil verilerek, eşyalar üretilmesi ile oluşmaktadır. Çini sanatı, motifler, şekiller ve renklendirmelerden oluşan eserlerdir. İç ve dış mimari de eserleri renklendirmek ve motiflerle süslemek amacıyla kullanılmaktadır.

Read more

Çininin diğer adı nedir?

Bu dönemde, mimaride kullanılan duvar çinilerine kâşi, süs ve mutfak eşyası çinilere ise evâni deniliyordu. 16. yüzyılda İznik’te üretilen çinilerde gerek kalite ve gerekse desen üretiminde büyük gelişmeler olmuş ve Türk çini sanatı en parlak dönemini yaşamıştır.

Read more