Kardinal ve ordinal fayda teorisindeki iki temel varsayım , tüketicinin gelirinin ve satın aldığı mal fiyatlarının sabit olduğudur. Üçüncü bir varsayım olarak kardinal fayda teorisinde , tüketicinin tercihlerinin azalan marjinal fayda ilkesine tabi olduğu varsayılır.
Read moreEş marjinallik ilkesi nedir?
Eş Marjinallik İlkesi Fayda, getiri, maliyet öğelerinin azalan marjinal fayda ilkesi gereği birim başına fayda açısından eşitleneceğini ileri süren yasadır.
Read moreKardinal yaklaşım nedir?
Faydanın ölçülebildiğini öne süren yaklaşımdır. “Fayda” ihtiyaçların karşılanmasında kullanılan mal ve hizmetlerin bireye sağladığı tatmin düzeyidir. Faydanın ölçülüp ölçülemeyeceği ise tartışma konusu olmuştur.
Read moreMarjinal faydanın sıfır olduğu üretim düzeyine ne ad verilir?
Tüketicinin belirli bir dönemde kullandığı mal miktarı arttıkça, elde ettiği (her ilave birim için) fayda azalır. Marjinal faydanın bu giderek azalması durumuna azalan marjinal fayda ilkesi adı verilir . Marjinal faydanın ilk kullanım hariç, “0”’a eşit olduğu duruma, “doyum noktası” adı verilir .
Read moreGossen teorisi nedir?
Gossen ‘e göre, birden çok mal tüketilmesi durumunda bir mal için harcanan son liranın sağladığı marjinal faydanın, bir başka mal için harcanan son liranın marjinal faydasına eşit olduğu nokta, tüketici dengesini ifade edecektir. İşte bu kurama II.Gossen Yasası yada Jevons Yasası adı verilmektedir.
Read moreAzalan marjinal fayda ilkesi başka hangi isim?
Ekonomide neoklasik kurama göre marjinal fayda kavramının ikinci ve daha güçlü bir prensibe uyduğu kabul edilir. Bu prensibe de azalan marjinal fayda ilkesi denir. Azalan marjinal fayda ilkesi diğer adı ise I. Gossen Yasası denilmektedir.21 Haz 2021
Read moreKardinalistler kim?
Önemli kardinalist iktisatçılar Walras, Jevons ve Gossen’dir.
Read more