Bir firmada kara geçiş noktasındaki üretim ve satış miktarı; sabit giderlerin, birim satış fiyatı ile birim değişken gider arasındaki farka bölünmesi ile bulunur. Bu üretim miktarında satış gelirleri üretim giderlerine denk olur. Bu üretim miktarına başabaş noktası ve bu işleme de başabaş noktası analizi denir.
Read moreIşletmelerde başabaş analizi nedir?
Başabaş noktası analizi bir kârlılık analizidir ve hem sabit hem de değişken giderleri hesaba katarak, işletmelerin alacakları stratejik kararlara yardımcı olur. Analiz , firmaların satışları, giderleri ve kârı arasında ilişki kurarak üretime devam etmeleri durumunda kâr elde edilmeye başlanacak olan noktayı elde eder.
Read moreBaşabaş Analizi Nedir Neden Önemlidir?
En basit şekliyle başa baş noktası, bir işe kalkışırken harcanacak kaynaklarla ve emekle, o işten elde edilecek faydanın eşit olduğu noktadır. Bu noktadan sonra faaliyetlere devam edildiğinde kârlılık ortaya çıkar. Bu nedenle başa baş noktasını iyi hesaplamak, işletme açısından fayda sağlayacaktır.
Read moreBaşabaş kaldıraç nedir?
Bir işletmenin ürettiği mala olan talep sınırlı ve sabit giderleri yüksek ise bu işlemenin başabaş üretim hacmi yüksek üretim düzeylerinde gerçekleşir. Emek yoğun işletmeler, başabaş noktasına düşük üretim düzeyinde ulaşırlar. Ancak bu noktadan sonraki üretimlerinde karlılık artış hızı yavaş olur.
Read moreDoğrusal olmayan başabaş noktası nedir?
31 Doğrusal Olmayan Başabaş Noktası 32 FAALİYET KALDIRACI Sabit giderler ile değişken giderler arasında ilişki kurarak sabit giderlerin nereye kadar kabul edilebileceğini araştıran analizdir. Bir bakıma işletmelerde sabit varlıkların kullanılma derecesidir.
Read moreBaşabaş noktası analizi ne işe yarar?
Başabaş analizi , bir işletmenin hangi üretim düzeyinde, ne kadar harcama yapıp, ne kadar gelir sağlayarak ne kadar kazanç elde edebileceğini gösteren önemli bir metottur.
Read moreBaşabaş noktası neyi ifade eder?
Başabaş noktası , ekonomide ve işletmelerde özellikle maliyet muhasebesi konusunda, maliyet ya da harcamaların kârla eşit olduğu noktadır. Bu noktada herhangi bir kazanım ya da zarar yoktur.
Read more