Altın, gümüş ve parada, ticaret malları ve hayvanlarda zekât , bir kamerî yılın tamamlanması ile farz olur ve bu mallardan zekât her senede bir defaya mahsus olmak üzere ödenir.15 Nis 2021
Read moreCalismayan zekât verir mi?
İslam’da zekât ve fitrenin, kişilerin sınıf ve meslek gruplarına bakılmaksızın, kimlere verilip verilemeyeceği açıkça belirlenmiştir. Bu itibarla, belli bir geliri olduğu hâlde, bu geliriyle asgari temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı da bulunmayan kişilere zekât verilebilir.
Read moreZiynet eşyasının zekatı ne kadar?
“Ziynet eşyalarında zekat yoktur” (Beyhaki, IV.
Read moreDüğün için biriktirilen altının zekatı olur mu?
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu “Evlenmek için biriktirdiğim altınlara zekât düşer mi ?” sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Biriktirilen para nisaba ulaşıp üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Söz konusu paranın hangi ihtiyaç için biriktirildiği bu hükmü değiştirmez.
Read moreKadınlar zekât verebilir mi?
2- Kadın , dinen fakir olan kocasına İmameyn’e göre zekât verir . Kocası maddî sıkıntı içinde ise, bu kavle uymakta mahzur olmaz. 3- Hayır kurumlarına zekât verilmez. Müctehid imamların hiçbiri, (Hayır kurumlarına zekât verilir) dememiş ve bu konuda icma hâsıl olmuştur.
Read moreKadın kocasına zekât verir mi?
Dolayısıyla koca , nafakasını karşılamakla yükümlü olduğu eşine zekât veremez. Bunun aksine kadın , eğer kocası gerçekten de fakirse kendisine zekât verebilir . Çünkü kadın , kocasının nafakasını karşılamakla yükümlü değildir. Hatta zekâtını kocasına vermesi daha faziletlidir.
Read moreKadının Mehrine zekât düşer mi?
Fetva Kurulu, kadının , mehrini ziynet olarak kullanıyorsa Hanefî mezhebi hariç cumhura göre zekât vermekle mükellef olmadığını belirtti.4 Mar 2021
Read more