Vergi , ekonomik birimlerden siyasi cebir altında ve karşılıksız devlete kaynak (para ) olarak aktarılmasıdır. Kamu hizmeti yapmak durumunda olan devlet, bunu yaparken mal ve hizmet üretiminde bulunur. Gerekli üretim faktörlerini sağlarken kamu fonlarını kullanır. Bu fonlar içerisinde vergi gelirlerinin oranı yüksektir.
Read moreVergi Türkçe kelime midir?
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) bāc باج ” vergi , gümrük resmi” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Eski Farsça aynı anlama gelen bāci sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *bhag- “pay almak, nasiplenmek” kökünden türetilmiştir.
Read moreIslamiyette vergi var mıdır?
İslam’ın temel vergilerini, öncelikle Müslümanlara yönelik olarak zekât, öşür; gayr-i Müslim vatandaşlara yönelik olarak da haraç ve cizye olarak sıralamak mümkündür. Bu çalışma da, İslam hukuku çerçevesinde, başta Medine uygulaması olmak üzere, İslam devletlerinde vergi konusu ele alınmaktadır.
Read moreVergiyi kim alır?
Vergi , devletin vatandaşlarından ya da işletmelerden aldığı karşılıksız paraya denir. Devlet aldığı vergiler ile harcamalarını finansmanını yapar ve gelir dağılımını kontrol eder. Vergi gelirleri vergi daireleri yardımı ile takip edilir.
Read more