Mevduat faiz hesaplaması, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanır . Örneğin yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10 bin TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.
Read moreNet bugünkü değer nasıl bulunur?
Her bir dönemdeki nakit akışı için aşağıdaki formül kullanılarak öncelikle her bir nakit akışının değeri bugünkü değerine indirgenir. Ardından elde edilen bu indirgenmiş değerler toplanarak nakit akışının toplam net bugünkü değeri elde edilmiş olur.
Read moreAnüite nedir örnekleri?
Bazı ödemelerin vadeleri belliyken bazılarında ise belirlenmiş bir ödeme süresi bulunmayabilir. Ev, araba alırken ya da kredi ödemesi yaparken 10 yıl, 20 yıl gibi ödeme vadeleri bellidir. Ödeme süresi belirlenmemiş, sigorta ya da emeklilik ödemeleri gibi ödeme dizileri belirsiz anüite olarak isimlendirilir.
Read moreGelecekteki değer nedir?
Gelecekteki Değer – Bir yatırımın faiz kazandıktan sonra eriştiği değerdir.
Read moreGelecekte ele geçecek ana paranın bugünkü değerini hesaplamada kullanılan yöntem nedir?
ve dönem sayısının büyüklüğü ve/veya küçüklüğü belirlemektedir. bugünkü değer ile ilgili hesaplamalarda da kullanılabilir. k) (1 FV PV + = formülü kullanılır . FV, Paranın gelecekteki değerini , PV, anaparanın bugünkü değerini , k, piyasa faiz oranını, n, faizin tahakkuk ettirileceği dönem sayısını göstermektedir.
Read moreParanın gerçek değeri nasıl hesaplanır?
Yani 1 dolar 5 TL dediğimizde bu bize doların TL cinsinden değerini verir. Bu durumda TL’nin dolar cinsinden değeri nedir diye soracak olursak bu da 1/5 = 0,20 olarak hesaplanır . Yani $/TL = 5 ise TL/$ = 0,20 olur ve 1 TL’nin dolar cinsinden değeri 0,20 dolardır deriz.
Read moreFV PV 1 i n nedir?
FV , Paranın gelecekteki değerini, PV , anaparanın bugünkü değerini, k, piyasa faiz oranını, n , faizin tahakkuk ettirileceği dönem sayısını göstermektedir. Gelecek değer formülünde yer alan ve tablolarda gelecek değer çarpanı olarak ifade ettiğimiz, n nk; k) (1 1 PVIF + = “bugünkü değer faktörü” olarak bilinmektedir.
Read more