Anüite hesaplamaları ile ilgili iki temel şart bulunmaktadır. Bunlar; – Ödemelerin ve ödeme aralıklarının eşit olması, – Vade süresince faiz oranın sabit kalmasıdır.
Read moreSonraki değer nedir?
Gelecekteki Değer – Bir yatırımın faiz kazandıktan sonra eriştiği değerdir. Bileşik Faiz- Faizin üzerinden kazanılan faiz.
Read moreAnüite nasıl hesaplanır?
Bazı durumlarda dönemlik ödeme tutarları ve faiz belliyken, ödemelerin bugünkü değerinin hesaplanması gerekebilir. Bu hesaplama yapılırken her ödeme ilgili faiz oranı ile iskonto edilerek bugüne taşınır.
Read moreParanın zaman değerini ne denir?
Paranın zaman değeri , günümüzde paranın gelecekte alınacak para toplamından daha değerli olduğunu belirten temel bir finansal kavramdır. Finansın bu temel ilkesinde paranın faiz kazanabilmesi koşuluyla herhangi bir miktar para daha kısa sürede alınmaya değer . Bazen mevcut indirimli değer de denir .
Read moreBir paranın faizi nasıl hesaplanır?
Mevduat faiz hesaplaması, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanır . Örneğin yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10 bin TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.
Read moreNet bugünkü değer nasıl bulunur?
Her bir dönemdeki nakit akışı için aşağıdaki formül kullanılarak öncelikle her bir nakit akışının değeri bugünkü değerine indirgenir. Ardından elde edilen bu indirgenmiş değerler toplanarak nakit akışının toplam net bugünkü değeri elde edilmiş olur.
Read moreAnüite nedir örnekleri?
Bazı ödemelerin vadeleri belliyken bazılarında ise belirlenmiş bir ödeme süresi bulunmayabilir. Ev, araba alırken ya da kredi ödemesi yaparken 10 yıl, 20 yıl gibi ödeme vadeleri bellidir. Ödeme süresi belirlenmemiş, sigorta ya da emeklilik ödemeleri gibi ödeme dizileri belirsiz anüite olarak isimlendirilir.
Read more