TRIPS , bugüne kadar fikri mülkiyet alanında uluslararası düzeyde kabul edilen en kapsamlı anlaşma olarak geçmektedir. Anlaşmanın önemi, Paris ve Bern Anlaşmalarına atıfta bulunmakla birlikte, bırakılan boşlukları da doldurma işlevi görebilecek nitelikte olması ve kapsam-yaptırım açısından daha geniş kabul edilmesidir.
Read moreFikri hakları koruyan belge nedir?
Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü’nün kökeni, 19. Yüzyılda imzalanmış olan “Sınai Mülkiyetin Korunmasına Dair Paris Sözleşmesi (1883)” ve “Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Korunmasına Dair Bern Sözleşmesi (1886)”ne dayanmaktadır.
Read moreFikri mülkiyet haklarının dört temel türü nedir aralarındaki farklar nelerdir?
Fikri mülkiyet hakları (intellectual property rights); telif hakları ve sınaî mülkiyet hakları olmak üzere iki gruba ayrılır. Telif hakları (copyrights) kendi içinde dört ana kategoriden oluşur: i)İlim ve edebiyat eserleri, ii) Musiki eserleri, iii) Güzel sanat eserleri, iv) Sinema eserleri.
Read moreTısa ne demek?
TİS’A . (ﺗﺴﻌﻪ) i. ve sıf. (Ar. tis’a ) Dokuz, dokuzuncu: Dedenden rif’atin olsun hümâyun / Ki tis’a seb’adan efzundur efzun (Necâtî Bey).
Read moreDünya Ticaret Örgütü’nün sınıflamasına göre hangisi ticari hizmetler?
Ticari Hizmetler 46, Haberleşme Hizmetleri 24, İnşaat ve Mühendislik Hizmetleri 5, Dağıtım Hizmetleri 5, Eğitim Hizmetleri 5, Çevre ile ilgili Hizmetler 4, Mali Hizmetler 17, Sağlıkla İlgili ve Sosyal Hizmetler 4, Turizm ve Seyahat Hizmetleri 4, Eğlence, Kültür ve Spor Hizmetleri 5, Ulaşım Hizmetleri 36 alt sektöre …
Read moreUluslararası hizmet Ticareti Genel Müdürü kim?
Ticaret Bakanlığı bünyesinde Temmuz ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Dr. Emre Orhan Öztelli ve beraberindeki heyet, 4 Ağustos 2021 tarihinde UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu evsahipliğinde yapılan toplantıda bir araya geldi.
Read moreMilli muamele ne demek?
İç pazara ilişkin düzenleme ve uygulamalar yönünden ithal ve yerli mallar arasında ayrım yapılmaması “ulusal muamele ” ilkesi olarak bilinmektedir. Ulusal Muamele İlkesi yalnız bir mal, hizmet ve fikri mülkiyet pazara girdikten sonra uygulanır.
Read more