Bütçe doğrusundaki ikinci değişiklik, dönemler arasında gelir sabitken malların fiyatının aynı oranda artması veya azalmasıdır. … Çizimden de görüleceği gibi dönemler arasında gelir sabitken malların fiyatları aynı oranda artar ya da azalırsa bütçe doğrusu yine paralel olarak değişiyor, yani eğim aynı kalıyor.
Read moreTüketici dengesini ne değiştirir?
Gelirin değişmesi durumunda ulaşacağı yeni tüketici denge noktalarını gösterir. Her iki eksende normal mal vardır. c) Lüks malın varlığı halinde gellr- tüketim eğrisi: Tüketicinin geliri arttığında daha fazla ithal mal, daha az yerli mal satın alır.
Read moreKayıtsızlık eğrileri neden birbirlerini kesmezler?
Farksızlık eğrileri orjinden uzaklaştıkça daha yüksek fayda sağlar. Bu nedenle eğriler birbirlerini kesmezler .
Read moreTüketicinin geliri arttığında tüketici bütçe doğrusu nasıl hareket eder?
a) Tüketicinin Gelirinin Değişmesinin Bütçe Doğrusuna Etkisi: Malların fiyatı değişmezken, tüketicinin geliri artarsa bütçe doğrusu sağa yukarı doğru kayar. Bu durumda daha fazla X ve Y malı satın alabilir. … Bu durumda ise tüketicinin her iki maldan da satın alabileceği miktar azalır.
Read moreTüketici denge şartı nedir?
Tüketicinin amacı ise, belli şartlar altında ulaşabileceği en yüksek faydaya ulaşmaktır. Bu amaca ulaştığında tüketici dengededir. … Bunun için gerekli olan koşul şudur: Tüketici gelirini, satın aldığı her malda marjinal faydanın malın fiyatına oranı bütün mallarda eşit olacak biçimde dağıtmalıdır.
Read moreFarksızlık eğRiLERi nelerdir?
FARKSIZLIK EĞRiLERi (Eş-Fayda Eğrileri ) Tüketici bir eğri üzerinde her noktada aynı faydayı sağlar. Tüketiciye aynı tatmin düzeyinisağlayan farklı mal tüketim bileşimlerinin geometrik yerine “Farksızlık Eğrisi ” denir.
Read moreTüketicinin geliri arttığında talebi artan mallara ne denir?
Gelir arttıkça talebi artan mallara normal mallar , talebi azalan mallara ise düşük mallar denir .
Read more