Allah peygamberleri örnek alıp onlara uyulmasını emrettiğine göre peygamberlerin her türlü günahtan uzak bulunmaları aklın ve dinin bir gereğidir. … Dolayısıyla slam dini masumdur, hata ve tahriften korunmuştur. Onu tebliğ eden Hz. Peygamber de masumdur.
Read morePeygamberlerin günahlarına ne ad verilir?
Peygamberlerin kusurlu fiil işlemelerini ifade etmek için ayak kayması-zelle, küçük günah – sağire, sürçme-aserât gibi kavramlar kullanılmıştır. Ayak kayması-zelle kavramını en çok Hane- fî-Mâtürîdî çevreler tercih etmiştir.
Read moreZella ne demek?
Dinimize göre peygamberler dışında her insan fıtratı gereği günahkardır. Evliya, veli ve derviş olarak nitelendirilen kişiler şirk, kul hakkı, zina ve hırsızlık gibi büyük günahları işlemekten kaçınır. Peygamberlerin istemeden de olsa yaptıkları küçük hatalar ise zelle olarak tanımlanır.
Read moreFetanet sıfatı ne demektir?
Fetanet sıfatı ile peygamberlerin zeki ve kavrayışlı kimseler olduğu işaret edilmektedir. Bu bağlamda Allah, tüm peygamberleri akıl ve muhakeme konusunda olgunlaştırmıştır.
Read moreİsmet dini olarak nedir?
Sözlükteki “tutma, engel olma ve koruma” anlamından hareketle kelâmda “Allah’ın bir kimseyi günah ve hatadan koruması” şeklinde özel bir anlam kazanan ve “peygamberlerin günahtan korunmuşluğu” mânasıyla terimleşen ismet kelimesinin fıkıh literatüründeki kullanımı da sözlük anlamı ile bağlantılıdır.
Read morePeygamberlerin özelliklerinden olan ismet ne anlama gelir?
İsmet sıfatı İslam’da, Peygamber Muhammed’in ve diğer peygamberlerin ilahi koruma sayesinde günahtan ve yanlıştan uzak olmasını ifade eder.
Read morePeygamberimizin ismet ismi ne anlama gelir?
Peygamberlerin beş sıfatı vardır: Sıdk, Emânet, Tebliğ, İsmet ve Fetânet. Bu sıfatlardan biri olan ismet sözcüğü; peygamberlerin henüz peygamber oldukları bildirilmeden önce, bilerek ya da bilmeyerek küçük ya da büyük günah işlemekten korunmuş olmaları anlamına gelir .
Read more