Kimyaevi: Karışık İndikatörler . Bazı titrasyonlarda daha hassas sonuç alabilmek için, daha dar pH aralığında titrasyonun gerçekleşmesi istenir. Bu nedenle uygun iki indikatör karıştırılarak çok yakın pH aralığında renk değiştiren bir karışım elde edilir.
Read moreFenolftalein indikatör nedir?
Fenolftalein sıcak sülfürik asit veya çinko klorür katalizörlüğünde fenol ile ftalik anhidridin reaksiyonundan elde edilir. Fenolftalein asit-baz indikatörü olarak kullanılır. Asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Nötral ortamda da renksizdir.
Read moreAsit-baz deneylerinde kullanılan indikatör nedir ne işe yarar?
pH belirteçleri (İndikatörler ), çözeltinin pH’ına bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür bileşikler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır . pH belirteçlerini asit , baz , redoks ve çöktürme belirteçleri olarak sınıflamak mümkündür.
Read moreFenolftalein Bazlarda ne renk verir?
Fenolftalein asit-baz indikatörü olarak kullanılır. Asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Nötral ortamda da renksizdir.
Read moreBir asit çözeltisi pembe fenolftalein uç noktasına titre edilir zaman geçtikçe pembe renk kaybolur ve çözelti tekrar renksiz hale gelir bunun neden olduğunu açıklayın?
Titre edilen çözelti bir asit ve ortamda fenolftalein var ise bu çözelti üzerine yeterli miktarda baz eklendiğinde, çözeltinin pembe renge döndüğü bir geçiş noktası oluşur. Tam tersi; eğer titre edilen çözelti bir baz ise, fenolftalein varlığında asit ilave edildiği zaman , çözelti pembe renkten renksize döner.
Read more