Belirli bir geliri olan tüketici toplam faydasını maksimum yapacak mal veya hizmet bileşimini satın aldığında dengeye gelecektir. Tüketici dengesi ; herhangi bir farksızlık eğrisinin bütçe doğrusuna teğet olduğu noktada sağlanır . Bu noktada tüketici maksimum fayda sağlar.
Read moreOrdinaller kimlerdir?
Faydanın ölçülemeyeceğini savunan iktisatçılar (ordinal faydacılar), mal ya da mal gruplarının sağlamış olduğu faydanın teorik bir fayda birimiyle ölçülemeyeceğini savunurlar.
Read moreMarjinal kavramı hangi iktisatçı?
Ekonomide marjinal fayda kavramının tarihçesi Marjinal fayda ve azalan marjinal fayda prensibi ilk defa 18. yy’ın ilk yarısında Daniel Bernoulli tarafından St. Petersburg Paradoksu’nu açıklamak için ortaya atılmıştır.
Read moreKardinal ve Ordinal ne demek?
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Kardinal Fayda Teorisi, mikroiktisatta, tüketici dengesi analizi için geliştirilmiş analizlerden birisidir. Ordinal Fayda Teorisinden temel farkı, faydanın ölçülebilir olduğu varsayımına dayanmasıdır.
Read moreKardinalist iktisatçıların savundukları görüş nedir?
2 – Kardinal Fayda kavramını savunan iktisatçılar ise, çeşitli mal ve hizmetlerin faydaların teorik bir birimle ölçülebileceğini ileri sürmektedirler. Buna göre çeşitli mal ve hizmetlerin faydaları “util” adı verilen bir birimle ölçülebilir.
Read moreKardinalistler faydanın ölçü birimi nedir?
Faydanın ölçü birimi utildir (util İngilizce utility kelimesinden gelmekte ve fayda anlamı taşımaktadır), Fayda objektiftir, bir maldan aynı miktarda tüketen herkes aynı faydayı elde eder, Eğer yukarıdaki varsayımlar doğru ise o halde tüketici için bir sorun kalmamakta.
Read moreKardinal Faydacılar kimdir?
Faydanın ölçülebileceğini savunan iktisatçılar (kardinal faydacılar ), her mal ya da mal grubunun sağlamış olduğu faydanın teorik bir fayda birimiyle ölçülebileceğini ileri sürerler. Bu teorik ölçü birimini “Util” olarak adlandırırlar.
Read more