Her patent ya da faydalı model , sadece başvuru yapılan ülkede koruma sağlar. Başka ülkelerde de koruma isteniyorsa koruma istenen ülkelere de başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru, şekilsel inceleme, araştırma, inceleme, belge şeklinde olup işlem süreci ortalama 3-4 yıl sürmektedir.
Read moreFaydalı model belgeleri nedir?
Faydalı Model , Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (10 yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.
Read moreFaydalı model başvurusu nasıl yapılır?
Başvuru Formu (TPE-P-102), Enstitümüzün internet sitesinden (www.tpe.gov.tr) temin edilebilir. Başvuru ücreti, başvuru ile birlikte veya başvuru tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde (herhangi bir bildirime gerek olmadan) ödenmeli ve dekont aslı Enstitümüze gönderilmelidir.
Read moreFaydalı model hakkı nedir?
Faydalı model , yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine koruma hakkı sağlayan bir sınai mülkiyet hakkıdır. Faydalı model belgesi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Faydalı model başvurusu bir veya birden çok kişi ya da firma adına yapılabilir.
Read moreFaydalı model belgesi ne demek kısaca?
Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine, bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır.
Read morePatent ve faydalı model ne demek?
Patent veya faydalı model ise bir buluşun kullanımı için sahibine belirli bir süre ile tanınan tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgenin adıdır. Buluşlar Faydalı Model ya da Patent ile korunabilir. Patent ve Faydalı Modellerde sistem, fonksiyonellik, işlevsellik, teknik özellikler, usuller, formüller vb. korunmaktadır.
Read moreFaydalı model belgesi hangi ürünlere verilir?
Faydalı Model , kimyasal maddeler ve usuller hariç patente konu olabilecek teknik gelişmeye sahip bütün ürünler için verilebilir . Yurt içinde özellikle KOBİ’lerimiz ve geliştirmiş oldukları yeni ürünler için daha az maliyetle koruma elde etmek isteyen buluş sahipleri için tavsiye edilebilecek bir sistemdir.
Read more