Fayda -maliyet analizi gerçek anlamda ancak 1950’li yıllardan sonra uygulama imkanı bulmuştur. Bu yıldan itibaren ABD dışında bazı ülkelerde de F-M analizi konusunda yoğun çalışmalar sürdürülmüştür. İngiltere’de ilk önemli uygulama 1969 yılında Londra-Birmingham karayolu çalışmasında (M1 karayolu) yapılmıştır.
Read moreKamu yatırımları ne demek?
Kamu yatırımı nedir ? (Ekonomi) (Goverment investment) Devletin, ekonominin sermaye stokunu artırmak için yaptığı yatırımlar . Bunlar, cari giderler ve transfer giderleri dışındaki Kamu Harcamalarını oluşturur.
Read moreFayda ve maliyet nedir?
Fayda -maliyet analizi (F-M), kamu ekonomisinde yatırım projelerini etkinlik yönünden değerlendirmeye yarayan, topluma en yüksek faydayı sağlayacak olan projelerin seçiminde veya öncelik sırasının tespit edilmesinde yararlanılan bir tekniktir.
Read moreFayda maliyet oranı kaç olmalı?
M = Karşılaştırma periyodunda proje masraflarının bugünkü değeri. Bu parametre projenin ekonomik elverişliliğini gösterdiği için çok popülerdir. Fayda -masraf oranı < 1 ise, proje ekonomik bakımdan elverişsiz, R = 1 ise marjinal R > 1 ise uygulanabilir, R = 5-10 ise çok elverişlidir.
Read moreAşağıdakilerden hangisi bir karar biriminin başka bir karar birimine doğrudan sağladığı faydayı veya doğrudan yüklediği maliyeti ifade eder?
Bir karar biriminin bir başka karar birimine doğrudan sağladığı yarara veya doğrudan yüklediği maliyete dışsallık (externality) denir [22].
Read moreMaliyet analizi nasıl yapılır?
Maliyet analizleri , maliyet muhasebesinden yararlanılarak üretilen maliyet bilgilerinden işletmelerin hem geçmiş dönemlerine ilişkin maliyet verileri ile üretilen mamuller arasındaki ilişkileri yorumlayan hem de işletmelerin geleceğine yönelik kararlar vermede yöneticilere bilgi üreten analizdir.
Read moreFayda maliyet oranı nedir?
En çok kullanılan ve karlılık indeksi olarak da adlandırılan yönteme göre; Fayda /Maliyet Oranı , bir projenin ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı faydaların (nakit girişleri) bugünkü değerlerinin toplamının maliyetlerin (yatırım harcamaları ve diğer nakit çıkışları) bugünkü değerlerinin toplamına oranıdır.
Read more