Fayda maliyet analizi , temel olarak işletmeler tarafından yapılacak bir proje/ürün/hizmetin maliyetlerine karşı elde edilecek finansal kazanç gibi faydaların toplamını gösteren analizdir. Teknik, genellikle bir yatırım eylemi için karar vermeye çalışırken kullanılır.
Read moreFayda maliyet analizi ilk olarak Abd’de hangi alanda uygulanmıştır?
F-M analizi ilk olarak ABD ‘de sulama alanında 1936 tarihli “Taşkın Önleme Yasası” (The Flood Control Act) ile uygulanmıştır . Ancak Yasa, analizde fayda ve maliyetlerin değerlendirilmesine önemli yenilik getirememiştir.
Read moreFayda maliyet analizi ne zaman yapılır?
Gelecekteki karları, paranın bugünkü değeri üzerinden karşılaştırmanızı sağlar. En karlı projeyi seçmenizi sağlar. Genellikle, Fayda Maliyet Analizine üst yönetim dahil olur. Maliyet Fayda Analizi , Proje Başlatma Belgesi Hazırlanmadan önce yapılır .
Read moreFayda-maliyet oranı nedir?
En çok kullanılan ve karlılık indeksi olarak da adlandırılan yönteme göre; Fayda /Maliyet Oranı , bir projenin ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı faydaların (nakit girişleri) bugünkü değerlerinin toplamının maliyetlerin (yatırım harcamaları ve diğer nakit çıkışları) bugünkü değerlerinin toplamına oranıdır.
Read moreFayda-maliyet analizi ilkesi nedir?
Fayda -maliyet analizi (F-M), kamu ekonomisinde yatırım projelerini etkinlik yönünden değerlendirmeye yarayan, topluma en yüksek faydayı sağlayacak olan projelerin seçiminde veya öncelik sırasının tespit edilmesinde yararlanılan bir tekniktir.
Read moreFayda-maliyet analizi nerede yer alır?
Fayda -maliyet analizi , esasen piyasa değeri olan kamu yatırım projeleri için uygulanabilir. Bu yatırım projelerinin en önemlileri ise; sulama, karayolları, ulaştırma, eğitim, sağlık ve elektrik projeleridir.
Read moreFayda-maliyet analizi nasıl hesaplanır?
Maliyet fayda analizinin formülü oldukça basittir. Formül = Fayda / Maliyet . Bu analizi hesaplamak için biraz daha karmaşık formüller olsa da fayda -maliyet oranı, esasen sadece doğrudan veya dolaylı maliyet ve faydaları hesaba katar ve birinin diğerinden ağır basıp basmadığını görmek için kullanılır.
Read more