Doğal ilaç kaynakları arasında; • Bitkiler, • Mikroorganizmalar, • Mineraller ve • Hayvanlar bulunmaktadır. Bitkisel kaynaklı ilaç maddeleri bitkilerin kök, yumru, yaprak, tohum, meyve, kabuk, özsu vb yerlerinde bulunur.
Read moreIlaçlar kaç gruba ayrılır?
Bu genel sınıflandırmanın yanı sıra ilaçlar içerdikleri etken madde sayısına göre iki gruba ayrılır : a)Yalın (Simple) ilaç şekilleri: Tek etken madde içeren. b)Karışım (Compose) ilaç şekilleri: Birden çok etken madde içerenler.
Read moreFarmakoloji Anabilim Dalı nedir?
Farmakoloji Anabilim Dalı 1987 yılında Eczacılık Fakültesinde kurulmuş ve 1993’ten itibaren enstitünün yüksek lisans ve doktora eğitimine katkı sağlamaktadır. İlaçların canlı organizmalar üzerindeki etkilerini inceleyen farmakoloji biliminin lisansüstü eğitimde konuyla ilgili olarak vermiş olduğu dersler bulunmaktadır.
Read moreBiyofarmasötik sınıflandırma nedir?
Biyofarmasötik Sınıflandırma Sistemi (BCS), temelde ilaçların çözünürlüğüne ve permeabilitesine dayanan bir sınıflandırma sistemidir.
Read moreBiyofarmasötik ve Farmakokinetik nedir?
Biyofarmasötik , hazırlanan ilaç biçiminin vücuttaki farmakokinetiği ve etkisi arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalı.
Read moreFarmakoloji dersi zor mu?
Farmakoloji kısmen ezber gerektiren bir ders olsa da eğer mekanizmalarla desteklenirse, hem çok kolay hem de klinik dersleri destekleyen bir ders haline gelecektir.
Read moreFarmakolog doktor mudur?
Ülkemizde son yıllarda ciddi anlamda Klinik Farmakolog gereksinimi doğmuş olmasına karşın, halihazırda bu alanda doktora ya da uzmanlık diploması verebilecek Türkiye’de bir eğitim programı ve bir kurum yoktur.
Read more