İki ülkeli modelde ülkelerin teklif eğrilerinin kesiştiği noktadan geçen ticaret haddi (ululararası nisbi fiyat oranı) denge ticaret haddini gösterir. Bu bir denge fiyatıdır. Çünkü bir tarafın satmak istediği mal miktarını (ihracat), diğer tarafın satın almak istediği miktara (ithalat) eşitler.
Read moreUcuz ithal malının ülkeye girişini engellemek için sınırdan giren mallara içerideki yüksek fiyat ile arasındaki fark kadar alınan vergiye ne ad verilir?
İthalatta Fark Giderici Vergiler: Yerli endüstri mallarını korumak için yüksek iç fiyat belirlenmesi ve ithalden ise ithal malının bu fiyatlara ulaşması için alınan fark giderici vergileridir. b. İhracat Vergileri: malların ihracından alınan vergilerdir.
Read moreAşağıdakilerden hangisi faktör donatımı teorisinin dayandığı?
Faktör Donatımı Teorisi , ülke faktörlerinin ticaretin anahtar belirleyicileri olduğunu ancak karşılaştırmalı üstünlüğün farklı zevkler ve teknolojilerden ziyade ülkelerin sahip oldukları nispi faktör donatımlarındaki farklılıktan kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Read moreNitelikli iş gücü teorisi nedir?
(Skilled labour theory) Sanayi mallarındaki dış ticareti, ülkeler arasındaki nitelikli iş gücü farkına dayanarak açıklayan, Donald B.Keesing ve Peter B. Kenen tarafından geliştirilen teoridir.
Read moreLinder teorisi nedir?
Staffan Burenstam Linder (1961) tarafından ortaya atılan Linder teorisi , dış ticaretin talep yönüne ilk defa önem verilmesini sağlayan teori olarak bilinmektedir. Bu teori özellikle benzer gelir düzeyine sahip ülkeler arasında dış ticaretin yoğunlaştığını ileri sürmektedir.
Read moreUluslararası iktisat teorileri nelerdir?
Bu teoriler şunlardır: Nitelikli İşgücü Teorisi , Teknoloji Açığı Teorisi , Ürün Dönemleri Teorisi , Tercihlerde Benzerlik Teorisi , Ülke Benzerliği Teorisi , Monopolcü Rekabet Teorisi , Ölçek Ekonomileri Teorisi , Endüstri İçi Ticaret, Ürün Farklılaştırması Teorisidir.
Read moreFaktör zenginliği teorisi kimin?
Dış ticaret teorilerinde yeni bir dönem açan bu teoriye göre, Ülkelerin faktör yoğunlukları farklı oldukları için, her ülke yoğun olarak sahip olduğu faktörün gerektirdiği mallarda uzmanlaşmaya gitmelidir. Heckscher – Ohlin teoreminin varsayımları şunlardır; Ülkeler faktör donatımları bakımından birbirinden farklıdır.
Read more