İki ülkeli modelde ülkelerin teklif eğrilerinin kesiştiği noktadan geçen ticaret haddi (ululararası nisbi fiyat oranı) denge ticaret haddini gösterir. Bu bir denge fiyatıdır. Çünkü bir tarafın satmak istediği mal miktarını (ihracat), diğer tarafın satın almak istediği miktara (ithalat) eşitler.
Read moreUcuz ithal malının ülkeye girişini engellemek için sınırdan giren mallara içerideki yüksek fiyat ile arasındaki fark kadar alınan vergiye ne ad verilir?
İthalatta Fark Giderici Vergiler: Yerli endüstri mallarını korumak için yüksek iç fiyat belirlenmesi ve ithalden ise ithal malının bu fiyatlara ulaşması için alınan fark giderici vergileridir. b. İhracat Vergileri: malların ihracından alınan vergilerdir.
Read moreAşağıdakilerden hangisi faktör donatımı teorisinin dayandığı?
Faktör Donatımı Teorisi , ülke faktörlerinin ticaretin anahtar belirleyicileri olduğunu ancak karşılaştırmalı üstünlüğün farklı zevkler ve teknolojilerden ziyade ülkelerin sahip oldukları nispi faktör donatımlarındaki farklılıktan kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Read moreHeckscher-Ohlin Teorisi dış ticareti hangi açıdan inceler?
Faktör Donanımı Teorisi ya da yaygın olarak kabul gören adıyla Heckscher -Ohlin Teorisi , bir ülkenin bir malın üretiminde maliyet üstünlüğünü belirleyen unsurun ülkenin sahip olduğu faktör donanımı olduğunu iddia etmiştir.
Read moreFaktör oranları teorisi nedir?
Teori , her ülkenin üretiminde görece bol ve ucuz olan faktörünü fazla olarak kullandığı malı ihraç ve üretiminde görece kıt ve pahalı olan faktörünü yoğun olarak kullandığı malı ise ithal edeceğini savunmaktadır.
Read moreHeckscher-Ohlin faktör donatımı teorisi nedir?
FAKTÖR DONATIMI TEORİSİ : Heckscher -Ohlin Modeli – BİLGİPEDİA. Dış ticaret teorilerinde yeni bir dönem açan bu teoriye göre, Ülkelerin faktör yoğunlukları farklı oldukları için, her ülke yoğun olarak sahip olduğu faktörün gerektirdiği mallarda uzmanlaşmaya gitmelidir.
Read moreHeckscher-Ohlin teorisi hangi üretim faktörleri üzerine kurulmuştur?
Üretim faktörlerinin (toprak, emek ve sermaye) göreceli yoğunlukları bir ülkenin karşılaştırmalı üstünlüğünü belirler. Diğer bir ifadeyle, ülkeler, göreceli olarak bol bulunan üretim faktörlerini kullandıkları malların üretiminde karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptirler.
Read more