Hangi durumlar faize girer?

Usulüne uygun bir alışverişle zimmete geçen borç vadesinde ödendiğinde ne alışverişe ne de borç faizine konu olur; ödenmeyip vadesi uzatıldığında miktarının da arttırılması durumunda tam anlamıyla bir borç faizi ortaya çıkar ve Kur’an’da ele alınan faizin kapsamına girer .

Read more

Faiz hangi durumlarda caiz olur?

Diyanet’in cevabı şöyle oldu: İslam’da faiz , kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.14 Oca 2020

Read more

Devlet banka faizi haram mı?

“Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” diyen Diyanet, “Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.

Read more

Faiz yemek neden haram?

İslami açıdan ele alındığı vakit faiz haramdır . Bunun nedeni ise İslami hukuk ve ahlak kuralları bakımından düşünüldüğünde, ‘hak’ kavramına uzak olmasıdır. Çünkü faiz kul hakkını hiçe sayması ile beraber aynı zamanda insanları kolay bir şekilde aldatmanın yolunu açmaktadır.

Read more

Kuran faiz için ne diyor?

“Allah, alım satımı helal, faizi haram kılmıştır.” (Bakara 2/275) Bu sebeple çalışmanın amacı faizi net bir şekilde tanımlayarak, onun diğer ticari faaliyetlerden ayrılmasını kolaylaştırmaktır. Bunun için “ticaret” ve “faiz ” kavramları, ilgili diğer kavramlarla birlikte Kur’an sünnet bütünlüğü içinde ele alınmıştır.

Read more

Faiz ne kadar günah?

Faiz en büyük 7 günahtan birisidir. Bakara Suresi 275. ayetinde “Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, “Alım satım da ancak faiz gibidir” demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır.

Read more

Bankaya faiz ödemek haram mı?

“Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara ‘vadeli mevduat hesabı’ denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Read more